Mücbir sebep tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüse yönelik yapılan açıklamalarda geçmeye başladı. Beklenmedik zorlayıcı anlamına gelen mücbir sebep son zamanlarda internette anlamı çok merak edilen kelimeler arasında girdi. Peki mücbir sebep nedir, mücbir ne demek? TDK'ya göre mücbir sebep ne anlama gelir? İşte mücbir sebep hakkında tüm merak edilenler:
Günlük dilde çok sık duymaya başladığımız kelimeler arasında yer alan mücbir sebep anlamını ve kelimenin kökenini araştırıyor. Özellikle pandemi döneminde çokça duyduğumuz mücbir sebep dilimize Arapça'dan yerleşen sözcüklerden biridir. Mücbir sebep hukukun temel kavramlarından birisidir. Ayrıca hukukun bütün dallarında uygulaması görülmek anlamlarını taşır. Önceden öngörülemeyen ve öngörülse dahi alınabilecek her türlü tedbire rağmen meydana gelmesi engellenemeyen bir durumdur. İşte TDK'ya göre mücbir sebep anlamı ve kullanıldığı alanlar:
Mücbir sebep, hukukta bir görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk, deprem, sel, savaş, ayaklanma gibi kişilerin önceden öngörebilmelerine olanak bulunmayan ve bu nedenle önüne geçilmesi mümkün bulunmayan, dış etkiler sonucu meydana gelen olayları bütününü ifade eder.
Mücbir sebep halinde, kişi ile meydana gelen sonuç arasındaki nedensellik bağının kalktığından, oluşan sonuca mücbir sebep oluşturan olayın yol açtığından ve iradesi dışında meydana gelen sonuç sebebiyle kişiye yüklenebilecek hiçbir kusurun bulunmadığından söz edilir.
TDK'YA GÖRE MÜCBİR SEBEP ANLAMI
Mücbir sebep kelimesi, dilimizde çok sıklıkla kullanılan kelimelerden biridir. TDK'ya göre mücbir sebep:
- Herhangi bir kimse tarafından alınacak önlemlere karşı, önüne geçilmesi olanaksız, borcun yerine getirilmesine engel, borçlunun iradesi dışında beklenmedik olaylar gerçekleşmesi anlamı taşır.
BİR YORUM YAPIN 0