Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan baklavanın sahtesi satıcılar tarafından piyasaya sunuluyor. Hem sağlığa hem de cebe zarar veren sahte baklava da akıl almaz hilelere başvuruluyor. Baklava satın alırken sahte olup olmadığını anlamanın birkaç püf noktası bulunuyor. Baklavacı Mehmet Yıldırım yasemin.com muhabiri Müge Çakmak'a sahte baklava hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
Baklavanın içine ceviz yerine ay çekirdeği, Antep fıstığı yerine ise gıda boyasıyla renklendirilmiş yer fıstığı konuluyor. Özellikle kilolarca alınan baklavanın içeriğini değiştiren bazı işletmeler, vatandaşın hem cebine hem sağlığına zarar veriyor. Kilosu 150 lirayı geçen Antep fıstığı yerine bu işletmeler, kilosu 30 lira olan yer fıstığını küçük parçalar haline gelecek şekilde öğüttükten sonra yeşil gıda boyasıyla boyuyor. Fırınlanınca Antep fıstığı görünümü alan yer fıstığı tatlıların içinde Antep fıstığıymış gibi kullanılıyor. Baklavacı Mehmet Yıldırım yasemin.com muhabiri Müge Çakmak'a sahte baklava hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
Son zamanlarda giderek artan ve tüketicilerle buluşturulan gıdalara bir yenisi eklendi. Baklavada merdiven altı yapılırken kilosu 10 TL'ye satılıyor. Çoğu tüketiciyle buluşan sahte baklavanın içine ceviz yerine ay çekirdeği içi, Antep fıstığı yerine ise gıda boyasıyla renklendirilerek yer fıstığı kullanılıyor.
Böylelikle çok düşük maliyete baklavayı yapan üreticiler bu yaptıkları yöntemle en az yüzde 50 maliyetten kar elde ediyor. Ayrıca şeker yerine glikoz şurubu konulan baklavanın sahte olup olmadığını anlamak için bazı detaylar bulunuyor. Kilosu 70 liraları gören ceviz içi yerine kilosu 15 liralarda olan ay çiçeği çekirdeğinin içini kullanan kayıt dışı işletmeler, ceviz tadı vermek için de çekirdek içini bir süre kavuruyor. Sadece ceviz içi kullanılan tatlılarda değil, Antep fıstığıyla yapılan tatlılarda da hileye başvuruluyor.
Antep fıstığıyla yapılan baklava ve diğer tatlı ürünlerinde bu kez işin içine gıda boyası giriyor. Kilosu 150 lirayı geçen Antep fıstığı yerine bu işletmeler, kilosu 30 liralarda olan yer fıstığını küçük parçalar haline gelecek şekilde öğüttükten sonra yeşil gıda boyasıyla boyuyor.
Fırınlanınca Antep fıstığı görünümü alan yer fıstığı tatlıların içinde Antep fıstığıymış gibi kullanılıyor. Bu kullanılan hile yönteminde baklavanın sahte olup olmadığı anlaşılması çok kolay değildir. Çünkü bu ürünleri kullanarak yapan satıcılar profesyonel bir şekilde iyice kavurarak ve oranında gıda boyası kullanıp anlaşılmaz hale getiriyorlar.
Uzmanlara göre gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır.
Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmesi gerekiyor. Baklavayı sahte olduğundan ayırt etmek içinde içine konulan malzemeyi koklamanız gerekiyor. Eğer kokusu fıstık gibi gelmiyorsa sahte yer fıstığıyla yapıldığını anlayabilirsiniz. Sağlıksız ve kalitesiz malzemelerle yapılan sahte baklavadan uzak durulmalı.
Abdullah 3 yıl önce
Bu nasıl haber, siz hangi ülkede yaşıyorsunuz, Antep fıstığı kilosu 50 liraya düştü.
pesimist 2 yıl önce
1 yıl önce yapmışsın yorumu. şimdiki fiyatına bakıyorum da enflasyon fenaa
FIRAT 3 yıl önce
Koku icin aroma eklenirse anlayamayiz.En iyisi yememek .
zafer gülten 3 yıl önce
iyisimi ya açıp kendin yapacan,yada bazı yerlerde üstüne şerbeti dökülmemiş cevizli baklavalar satılıyor,hem daha ucuza geliyor,alacan onlardan şerbetini kendin dökecen.
urfalı mehmet ant. 3 yıl önce
zabıta denen memur kesimi var ne işe yarar tüm belediyelerde adeta rezalet ....
Cafer 3 yıl önce
Kaç kişi evde baklava yapmasını biliyor şimdiki kadınlar dizi izlemekten telefonla uğraşmaktan baklava yapmasını unuttu.Evin erkeği niye baklava yemek yapılmıyor bu evde diye hanımına söylese kadına baskı ve şiddetten devlet ensesinde. Eniyisi piyasayı belediye ve tarım bakanlığı denetlesin.