Geleneksel tatlılar arasında yer alan sütlaç özellikle ramazan aylarında en çok yapılan tatlılardan biridir. Hafif ve lezzetli olmasından dolayı tercih edilen sütlacın kıvamını tutturmak zordur. İnternette en kafa karıştıran ve merak edilen sorulardan biri sütlacın içine nişasta konur mu konmaz mı oldu? Peki, sütlaç yaparken içine nişasta konmalı mı, konmamalı mı? İşte cevaplar
Sütlaç hem yaz hem de kış fark etmeksizin, fırında veya ocakta olmak üzere bazı tekniklerle pişiriliyor. Hafif ve sütlü olması sebebiyle ülkemizde en çok sevilen sütlü tatlıların başında yer alıyor. Ayrıca, yapımı düşük maliyetli olduğu için hemen hemen her evde kolayca yapılmaktadır. Ama bu lezzetli olan sütlacı yaparken kıvamını tutturmak için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Sütlacın içine koyacağınız malzemelerle sütlacı muhteşem bir kıvam verebilirsiniz. Bazı şefler, sütlacın içine nişasta konulmasını savunsa da bazı şefler de konulmaması gerektiğini savunuyor. İşte merak edilen sorunun o cevabı:
SÜTLAÇ YAPARKEN İÇİNE NİŞASTA KONMALI MI KONMAMALI MI?
- Kıvam arttırıcı özelliği bulunduğu için ilk kullanılan ve başvurulan yöntemlerden biri nişastadır. Hem fırın sütlaçlar da hem de klasik sütlaçlarda nişasta kullanılabiliyor.
- Süt, pirinç ve şekerden oluşan sütlacı kıvamını kolaylıkla nişasta ile tutturabilirsiniz.
- Nişasta birçok şef tarafından sıklıkla kullanılsa da sütlaç yapıldıktan sonra bekleme aşamasında biraz yoğun ve sert hale geliyor. Böylelikle yoğun olan sütlacın içerisinde birazda olsa nişasta tadı gelmektedir. Bu tadın gelmesini istemeyenler ise sütlacın içine nişasta konulmaması gerektiğini savunuyor.
Sütlaca nişasta konmadığı durumlarda ise bazı püf noktalarını uygulamanız gerekiyor.
- Sütlacın içine nişasta konulmadığında onu pişirirken daha fazla zamana ihtiyacınız bulunuyor.
- Nişastasız sütlaç yaparken sütün daha yağlı olmasına ve pirinçlerin içinde bulunan nişastayı güzelce salmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bu yüzden kısık ateşte pirinçlerin nişastasını salana dek yavaş bir şekilde pişirmek çok önemlidir
- Böylece sütlacın lezzeti çok daha hafif, kıvamı çok daha yumuşak yapmanız mümkün. Bekledikçe sütlaçta hafif bir yoğunlaşma oluyor. Süt tadı nişastasız sütlaçlarda daha yoğun geliyor. Nişasta kullanılmadığınız zaman pişme süresi tarifi yoğunlaştırmak gerektiği için daha da uzun olsa da daha lezzetli olduğu için bu yöntemi tercih eden çok.
Sonuç olarak kıvamını tutturmakta çok zorlanılan sütlacı ister nişastalı ister nişastasız yapabilirsiniz. Tercih sizin. Yukarıda verdiğimiz püf noktaları uyguladığınız takdirde lezzetli bir sütlaç yapabilirsiniz.
İşte bu kadar...
Hazal 1 yıl önce
Soğanlı-soğansız menemen gibi ölümüne kapışır ancak menemen 2 türlü de menemen iken sütlaç, içine nişasta girince muhallebi yerken dönüyor. Bence asla konulmamalı. Ben süt pirinç ve şekeri koyarım ocağa, 1 saatten uzun kaynatırım. Pirince nişastalı sütlaç yapar gibi ön pişirme de yapmam. Direk azıcık bı sudan geçirir atarım sütün içine. O pirinç şişene kadar zaten kıvamını da alıyor. Mis gibi oluyor
Lale 3 yıl önce
Anneannem ve annemden öğrendiğim sütlaç. 1litre süt 1 çay bardağı pirinç Ağız tadına göre şeker. Kesinlikle başka ilave gerekmez. Damağımızda süt tadını hissetmek isteyenler için
Nejla 3 yıl önce
sütlaç yapmasını beceremeyenler nişasta koyuyor pirincin kendi nişasta var
kolcu 3 yıl önce
Eğer kırık pirinç kullanılırsa pirincin nişastası daha kolay çıkar. Hem sütü uzun süre pirinçle kısık ateşte kaynatırsanız, daha yoğun bir kıvam elde edersiniz. Sütlaca kesinlikle nişasta koymamalıdır.
Gül 3 yıl önce
Aklın yolu bir ben de tam söylediğiniz şekilde yapıyorum
Gül 3 yıl önce
Kesinlikle konulmamalıdır. Pirinç kendi nişastasıni sütlaca verince çok daha iyi oluyor