Son dönemde Masterchef yarışması ile birlikte daha çok aşina olduğumuz mikro yeşilliklerin kullanımı sunumun görselliği açısından çok önemlidir. Her yemeğin adeta parçası haline gelen mikro filizler nasıl yetiştirilir? En kolay mikro yetiştirme yöntemlerini sizlerin beğenisine sunuyoruz.
Yemek programları sayesinde daha çok adapte olduğumuz ve yenilebilir olan mikro yeşilliklere aynı zamanda mikro filizler de denilmektedir. Sebze ve meyve reyonlarında daha çok dikkatimizi çeken mikro filizler evde kolayca yetiştirebilirsiniz. Sağlıklı bir atıştırmalık olarak da görülen mikro yeşillikler son zamanlarda diyet yapanlarında ilgisini çekmeye başladı. Şirin görünümleriyle yemek sunumlarda tabağa güzel bir görünüm vermek amacıyla kullanılan bu yeşillikleri evde ekmek için sırasıyla bu adımları uygulayabilirsiniz.
MİKRO YEŞİLLİK NEDİR?
Ortalama 7-10 gün arasında hızlıca büyüyebilen çok küçük yeşilliklerden oluşan filiz evresine mikro yeşil olarak adlandırılmaktadır. Mikro filizlerin en önemli özelliği antioksidan, mineral ve vitamin bakımından diğer bütün yeşilliklerin özellikleri konsantre olarak bünyesinde barındırmaktadır.
İŞTE ADIM ADIM MİKRO YEŞİLLİK YETİŞTİRME
MALZEMELER:
- - Tohum
- - Organik toprak
- - Boş sprey şişesi
- - Derin olmayan kaplar
- Faydaları saymakla bitmeyen ve her rengi bulunan mikro yeşillikler en hızlı ve rahat yetiştiği ortamlar sığ ve geniş kaplardır.
- Mikro filizler için çok az toprağa ihtiyacınız var. Çünkü mikro yeşillikler hasatları yapılmadan önce çok uzun süre büyümeyeceklerdir.
- Kullanacağınız kapta veya saksıda drenaj yoksa mutlaka küçük delikler açmanız gerekiyor.
- Özellikle mikro yeşillikleri yetiştirirken organik toprak tercih edilmesi gerekir.
- - Mikro filizleri yetiştirmek için çok fazla farklı tohum seçeneğiniz bulunuyor.
- - Kaba toprağın bir kısmını yerleştirip daha sonra toprağı hafif nemlendirin. Eşit bir şekilde nemlendirme işlemini yapmaya özen gösterin.
- - Ardından tohumları eşit bir şekilde toprağın üzerinde dağıtın. Güzelce dağıttıktan sonra tohumları çok hafif bastırmanız gerekiyor. Tohumları gömmenize gerek yok hafif bastırmanız yeterli olacaktır.
- - Daha sonra su şişesi spreyi ile hafifçe tohumları spreyleme işlemini geçekleştirin.
- - Bu işlemleri bitirdikten sonra mikro filizler güneş alan bir yere yada ışık olan bir yere koyun. Diktiğiniz kabın üzerini örtmek için plastik bir örtü veya şeffaf bir poşet geçirin.
- - Bir poşet geçirmeniz durumunda tohumlar nemli kalarak daha doğru bir şekilde çıkmalarını sağlayacaktır.
- - Eğer üzerini örterseniz mutlaka çimlenmesini görür görmez hemen üstünü açmanız gerekiyor.
MİKRO FİLİZLERİN HASADI NASIL YAPILIR?
⇒ Mikro filizlerin ilk olarak çıkan kısmına büyüme yaprakları denir. Sonrasında çıkan ikinci yapraklar olarak adlandırılır. İşte bu aşamada hasat işlemi yapılmaya başlanır.
⇒ Mikro filizleri hasat etmek için mutlaka makas ya da bıçak kullanmalısınız. Elinize makas alarak filizlenmiş olan mikro yeşillikleri bir arada küme halinde toplayarak sap kısmından kesin.
⇒ Kullanacağınız kadar hasat işlemini yapmanız gerekiyor.
⇒ Topladığınız mikro filizleri kullanmadan önce mutlaka çok hafif su ile yıkmanız gerekir.
MİKRO YEŞİLLİK ÇEŞİTLERİ
- Alabaş
- Pırasa
- Marul
- mache
- mung
- Pak Choi
- Bezelye
- Susam
- Ayçiçeği
- tarhun
- Adzuki
- yonca
- Nohut
- baklava
- Rezene
- Kale
Natahan 3 yıl önce
Vallahi cok quzel ...neden olmasin ..yapmamiz lazim