Dışardan bakıldığında içerinin görünmesini engelleyen ve araç sahipleri tarafından araba camlarına yapıştırılan cam filmler konusu sıklıkla araştırılıyor. Arabasında cam film bulunan vatandaşlar ''Cam filmi cezası ne kadar 2021? Cam filmi yasak mı? Araba cam filmi nasıl soyulur?'' sorusunun yanıtını arıyor.
Cam filmi yasağıyla alakalı devamlı güncelleme yapılması ve değişikliğe gidilmesi, sürücülerin kafasında soru işareti oluşmasına neden oluyor. Araç sahiplerinin özellikle güneş ışığını engellemek, şık görüntü veya aracın içinin görünmemesi için taktırdıkları cam filmler, oldukça işe yarıyor. Peki cam filmi olan araç vizeden, muayeneden geçer mi? Ön cam filmi yasak mı, serbest mi? Cam filmi cezası itirazı nasıl yapılır? İşte cam filmi hakkında bilmeniz gerekenler...
ARAÇTA CAM FİLM KULLANMAK YASAK MI?
Güvenlik açısından arabanın içinin görünmemesi tehlikeli kabul ediliyor. Bu nedenle de cam film çok fazla önerilmiyor. 2019 yılında açıklanan karar ile arabalar başta olmak üzere tüm araçların ön camına hiçbir şekilde siyah cam filmi takılmayacağı ifade edildi. Ancak Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklik ile cam filmi kararına değişiklik yapıldı. Belirli standartları sağlayan araç sahipleri cam filmi taktırabiliyor. Takılan cam film, görüşü engelleyecek şekilde olmamalıdır. Tabii bu konuda araçların ön camı konu dışı kalıyor. Çünkü yönetmelikte ön camlara hangi oranda olursa olsun cam filmi taktırmanın yasak olduğu belirtiliyor. Cam filmi sadece yan camlara ve arka cama taktırabilir.
CAM FİLMİ CEZASI NE KADAR?
Cam filmi yasağına uymayan sürücülere para cezası işlemi uygulanır. Avrupa Birliği Standartları kapsamında araçlarına görüşü engelleyecek seviyede cam filmi taktıran araç sahiplerine uygulanacak olan para cezaları Resmi Gazete’de netleşmiştir. Buna göre cam filmi cezası 2021 yılı için 314 TL olarak belirlenmiştir. Araç sahipleri erken ödeme yapmaları durumunda cam filmi cezası 235,50 TL’ye düşer.
HANGİ CAM FİLMİ NUMARALARI KULLANMAK SERBEST?
Cam filmi taktırmak isteyenler "Cam filminde hangi numaralar serbest?" sorusunu sık sık araştırmaktadır. Fabrika çıkışı cam filmine sahip araçlarda r43 cam filmi bulunuyor. Eğer aracı alırken camında R43 cam filmi bulunuyorsa bu durum serbesttir. Ancak cam filmi sonradan taktırılacaksa belirli bir kalınlıkta olmalıdır. Kurala göre cam filmi ışığın en az %70’ini geçirmesi gerekir. Bu yüzden araç sahipleri sadece 1 numara cam filmi ve 2 numara cam filmi taktırabilir. 1 numara cam filmi ışığı yüzde 85 geçirirken, 2 numara ise yüzde 70 oranında yani sınırda geçirir.
CAM FİLMİ, ARAÇ MUAYENESİNDEN GEÇMEYE ENGEL Mİ?
Aracından cam filmi bulunanlar ''Cam filmi olan araç vizeden ve muayeneden geçer mi?'' sorusunun cevabını merak ediyor. Standartlara uygun R43 veya 1 ve 2 numara araç cam filmi varsa ve aracın ön camında herhangi bir cam filmi yoksa araç muayeneden geçer. Bunun dışında yer alan cam filmleri ağır kusur sayılır.
CAM FİLMİ SOYMA YÖNTEMLERİ
Aracından ağır kusur sayılacak cam filmi bulunanlar ''Cam filmi nasıl soyulur?'' yanıtını yoğun bir şekilde araştırıyor. İşte cam filmi soyma yöntemleri:
- Cam filmi kenar kısmından tırnak kullanılarak ya da falçata kullanılarak kaldırılmaya çalışılır. Kaldırılan kısmından tutulan film yavaş ve dikkatli bir şekilde çekilerek camdan sökülür.
- İnatçı filmleri sökmek için kullanılan bir yöntem de buhar makinesidir. Film kenarından kaldırılarak film ve cam arasına sıcak buhar uygulanması filmin sökülmesine yardımcı olur.
- Film camdan sökülemiyorsa bu kez filmin ısıtılıp yumuşatılır. Fön makinesi kullanılabilir. Fön makinesi ile iyice yumuşatılan film camdan rahatlıkla çıkar.
- Filmler söküldükten sonra cam sabunlu su ile silinmeli, camda kalan yapıştırıcı artıkları da önce kredi kartı gibi sert bir malzemeyle, leke çıkmıyorsa da jiletle dikkatlice kazınarak çıkartılır.
BİR YORUM YAPIN 0