Tereyağ, günlük hayatta sıkça kullandığımız yemeklerin ve kahvaltıların olmazsa olmaz lezzetidir. Son günlerde tereyağının organik olup olmadığı tartışılıyor. Piyasada bazı hilelere başvurularak yapılan terayağı gerçek olup olmadığını anlamanın bazı yolları bulunuyor. Peki, gerçek ve doğal tereyağı nasıl anlaşılır? Doğal tereyağını anlamanın püf noktaları nelerdir? İşte dikkat edilmesi gerekenler...
Sofraların vazgeçilmez lezzeti ve vitamin kaynağı tereyağı Türk mutfağında en çok kullanılan besinler arasında yer alıyor. Uzmanlar faydaları saymakla bitmeyen tereyağını, doğal tüketilmesi ve kaliteli olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Mineral ve vitamin bakımından güçlü bir besin olan tereyağı doğal olduğu taktirde bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanserle mücadele eder. Bu yüzden tereyağının sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için organik olması çok önemlidir. Peki, organik tereyağı nasıl anlaşılır? İşte cevapları…
ORGANİK TEREYAĞININ KIVAMI NASIL OLMALI?
Son zamanlarda diyet listelerinde bile yer alan tereyağının kaliteli olup olmadığını anlamanın birkaç yolu bulunuyor. Bunlar:
- Tereyağının doğal olup olmadığını kıvamına bakarak anlayabilirsiniz. Oda sıcaklığında olan tereyağı eğer ekmeğin üzerine hemen sürülebiliyorsa ve kolaylıkla eriyorsa organik demektir.
- Aynı zamanda en önemli detaylardan biri de tavada eritirken köpürüp köpürmemesidir. Eğer tavaya koyduğunuz tereyağ köpük köpük oluyorsa bu tereyağının organik olduğunu gösterir.
- Gerçek ve organik bir tereyağı tavada kızdırıldığında köpürmeye başlar.
- Sıcak su testiyle gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bunun için bir bardak sıcak suyun içine 1 parça terayağ koyun. Koyduktan sonra terayağı tek parçada küçülerek erirse gerçek terayağı demektir eğer su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa bu terayağ sahte demektir.
TEREYAĞININ GÖRÜNTÜSÜ NASIL OLMALI?
Organik tereyağının anlamak için bir diğer detay ise rengidir. Yanlış bilinen aksine her sarı renge sahip tereyağı organik olduğu anlamına gelmez. Son günlerde piyasada satılan tereyağlarının sarı olması çoğunun içinde bol miktarda katkı maddesi olabileceğini konusunda uzmanlar uyarıyor. Bu nedenle rengi ışıkta beyaza dönen ve çok açık renkli olmayan tereyağını almaya özen göstermelisiniz.
DOĞAL, ORGANİK TEREYAĞININ KOKUSU NASIL OLMALI?
Piyasada birçok çeşit tereyağı bulunuyor. Kaliteli tereyağını paketini açmadan kokladığınızda bile buram buram kokar. Paketi kokladığınızda hiçbir koku gelmiyorsa tereyağı sahte olabilir. Organik tereyağında koku paketin dışına kadar çıkacaktır.
TEREYAĞ ALIRKEN FİYATINA DİKKAT
Gerçek tereyağı ve kaliteli tereyağı diğer satılan ürünlere göre daha pahalıdır. Çünkü süt yağı kullanılır ve doğal taze sütlerden hazırlanır. Eğer tereyağı alırken çok düşük rakamlar karşınıza çıkıyorsa bu yağları almanız önerilmez.
Yusuf 2 yıl önce
Tere yağı tabiki köpürür sizin nasıl bir habercilik anlayışınız var anlamak mümkün değil. Sacmalikta ödül alacak kadar başarılısınız
Misafir 2 yıl önce
tereyağı ile uğraşmayın. sade yağ tüketin. ama sağlam tereyağında bile köpük vardır. olmadan olmaz. sağlam bir tereyağını (torku, enbir, karlıdağ vs veya kendiniz yapın evde) tavada eritin. üstte köpüğünü alın devamlı olarak hafif ateşte kızarırken. O zaten ufak ufak kaynar. köpük bitince dibine de beyaz bir tortu çökmüş olur. Üstteki yağı alın bir kaba boşaltın. dipteki tortuyu atın. Aldığınız yağ kendi kendine donar. buna sade yağ veya ghee denir. Göçebe kültüründe yağ böyle saklanırdı. İyi bir bal 4000, iyi bir sade yağ 2500 sene saklanabilir. buzdolabına bile koymanıza gerek yoktur . eskiden dolap mı vardı?
emekli 2 yıl önce
sağlığı düşünen yok ...kontroller yok...
Sahte 2 yıl önce
Tavada ısıtılan margarin de köpürüyor.
Belgin 2 yıl önce
Reklamda yer alan fırını nereden alırım? Teşekkürler