Gündüz ve gecenin eşit olması olarak adlandırılan 21 mart İlkbahar ekinoksunun yaşandığı tarihtir. Dünya’nın mevsim döngüsünün dört ana dönüm noktasından biri olan İlkbahar Ekinoksu bugün gerçekleşecek. Peki 21 Mart Ekinoksu nedir, özellikleri neler? Ekinoks nasıl oluşur? İşte bahar ekinoksu ile ilgili tüm merak edilenler...
21 Mart'ın önemi, ilkbahar ekinoksu olması ve Nevruz Bayramı olarak dikkat çekiyor. Baharın gelişini kutlamak üzere Orta Asya, Balkanlar ve Anadolu coğrafyasında kutlanan Nevruz Bayramı 21 Mart'a gününe denk geliyor. 21 Mart'ın aynı zamanda ilkbahar ekinoksu olarak adlandırılması bu tarihi daha da eşsiz hale getiriyor. Peki 21 Mart nedir, ne günü ve ilkbahar ekinoksu neden kutlanır? İşte 21 mart ekinoksu ile ilgili detaylar...
21 MART İLKBAHAR EKİNOKSU NEDİR?
- İlkbaharın habercisi 21 Mart günü, gece gündüz yani gün eşitliği (ekinoks) yaşanır. Kuzey ve Güney Yarım Küre'ye Güneş ışınları öğle vakti ekvatora 90 derecelik açıyla düşer. Gölge boyu ekvatorda sıfır olur.
- Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar.
- 21 Mart Güney Yarım Küre'de sonbahar, Kuzey Yarım Küre'de ilkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür.
- Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin, Kuzey Kutup noktasında ise 6 aylık gündüzün başlangıcı olarak kabul ediliyor.
EKİNOKS VE GÜNDÖNÜMÜ TARİHLERİ
21 Aralık (kış gündönümü): Yılın en uzun gecesi, en kısa gündüzü yaşanır. Kuzey Yarım Küre'de kış mevsiminin başlangıcıdır.
21 Mart (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz Kuzey Yarım Küre'de ilkbahar başlarken Güney Yarım Küre sonbahara girer.
21 Haziran (yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da yaz gündönümüdür. Kuzey Yarım Küre'de yaz başlarken Güney Yarım Küre'de kış başlar.
23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey Yarım Küre'de yaz biter, sonbahar başlar. Güney Yarım Küre'de ise bahara geçiş olur.
MEVSİM BAŞLANGIÇLARI VE BU TARİHLERİN ÖZELLİKLERİ
21 MART (EKİNOKS)
- Güneş ışınları ekvatora dik gelir.
- Güneş ışınları her iki yarım küreye aynı açılarla gelir.
- Dünya'daki durgun sularda gel-git sıklığı artar.
- 21 Mart tarihinden 23 Eylül tarihine kadar ışınlar ekvatorun kuzeyindeki noktalara dik geldiğinden Kuzey Yarım Küre'de gündüzler, Güney Yarım Küre'den daha uzundur.
- 21 Mart Kuzey Kutup Noktası'nda 6 aylık gündüzün başlangıç tarihleridir. Güneş, ekinokslarda tam doğudan doğup tam batıdan batar.
- Güneş'ten her iki yarım küreye gelen enerji miktarı eşit olmasına rağmen, sıcaklık birikiminin farklı olması nedeniyle, sıcaklıklar eşit değildir.
- Güneş ışınları kutup noktalarına teğet geçtiğinden, aydınlanma dairesi kutup noktaları üzerinde oluşmuştur. Kutuplarda alacakaranlık yaşanır.
- Tüm Dünya'da gece ve gündüz süreleri eşittir.
- Aynı meridyen üzerindeki tüm noktalarda Güneş aynı anda doğup, aynı anda batar.
- Her iki yarım kürede bahar mevsimlerinin başlangıcıdır. 21 Mart Kuzey Yarım Küre'nin ilkbaharı, Güney Yarım Küre'nin sonbaharıdır.
- Kuzey Yarım Küre'de ilkbahar, Güney Yarım Küre'de sonbahar başlangıcıdır.
- Güney Yarım Küre yaz, Kuzey Yarım Küre kış mevsiminden çıktığı için (sıcaklık birikimi nedeniyle) Güney Yarım Küre daha sıcaktır.
- 21 Mart'tan sonra ışınlar ekvatorun kuzeyine daha dik geleceği için Kuzey Yarım Kürede gündüzler daha uzun olur. Kuzey Kutup noktasında 6 ay süreli gündüzün, Güney Kutup noktasında ise 6 ay süreli gecenin başlangıcıdır.
BİR YORUM YAPIN 0