Geçtiğimiz günlerde Iğdır'da evde yaptığı konserveyi tüketen 4 çocuk annesi tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Bunun üzerine tam da mevsimi olan ve her evde kadınlar tarafından yapılan konserveler tartışma konusu haline geldi. Ölüm riski barındıran ev tipi konserve yaparken dikkatli olunması gerekenleri Dr. Öğr. Üyesi Tuba Kayan Tapan tüm bu soruların cevabını Yasemin.com mikrofonuna özel olarak yanıtladı.
Iğdır'da yaşayan 4 çocuk sahibi 68 yaşındaki H.Y. ve 67 yaşındaki C.Y çifti, geçen ay ev tipi sebze konservesi tüketti. Bir gün geçtikten sonra tetkiklerde botulizm (toksinden kaynaklanan zehirlenme türü) teşhisi konulan ve konserveden zehirlendiği anlaşılan C.Y, yoğun bakımda yapılan müdahaleye karşın hastanedeki 3. gününde hayatını kaybetti. Tam da konserve mevsimindeyken konserve yapımında dikkatli olunması gereken noktalarda Dr. Öğr. Üyesi Tuba Kayan Tapan Yasemin.com mikrofonuna özel dikkat çeken uyarılarda bulundu.
Bu konu hakkında vatandaşlara uyarıda bulunan Tapan; "Konserve ve turşular güvenli koşullarda yapılmıyorsa içerisinde bir takım üremeler gerçekleşiyor. Bu hazırlık aşamasından ta ki raflara girene kadar dikkatli olunması lazım. Çürük olmayacak kokusunda bir değişiklik olmayacak, güzel yıkanacak ve sonrasında da işleme alındığı süre boyunca da doğru koşullarda saklanması ve kaynatılması gerekiyor" dedi.
"BİR BEYAZLAMA GÖRÜYORSANIZ SAKIN TÜKETMEYİN"
"Evde kışlık domates yapmanın tam zamanı olduğunu ancak botulizm tehlikesinin de hayatı riske attığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Tuba Kayan Tapan; konserveyi korumak için içine az tuz, belki şeker, bazen limon suyu kullanılabiliyor ve sıcak olarak vakumlanacak şekilde sıcak olacak ters bir şekilde kapatılarak yapılması gerekiyor konservelerin. Cam kavanozda sıcak olacak ve cam kavanoz olacak. Özellikle kapakta yeni hiç kullanılmamış sıcak olacak ki ters çevirip kapattığınızda vakum özelliği görsün ve kapak içine doğru çekilsin. Siz daha sonra 24 saat bu şekilde beklettikten sonra çevirdiğinizde kapağı içine doğru hafif bir vakum görmeniz gerekiyor. Doğrusu bu yani eğer bir kapak dışarı doğru bir bombe yaptıysa kenarlarından böyle bir taşma yaptıysa yahut siz cam kavanozu alıp altına baktıysanız bir beyazlanma görüyorsanız ya da kavanozun normalde hepsinin homojen olması gerekiyor. Hetorojen olduğunu ve sanki böyle serum gibi daha açık sıvı renkte bir domates suyunun yukarda olduğunu tortusunun aşağıya çöktüğünü ortada saydam bir sıvı gördüğünüzde bu bozulmuş demektir. Bunun analiz edilip burada oluşabilen bir takım bakteriler olabiliyor. Ve bunların ciddi sonuçları olabiliyor. Bu çok güzel hazırladığınız ama sıcak bir ortamda saklıyorsunuz, çok nemli bir ortamda saklıyorsunuz veya gün ışığı alan bir yerde saklıyorsunuz o zamanda karşınıza çıkabilir." ifadelerini kullandı.
"SERİN ORTAMDA SAKLAYIN"
Uzman isim; "Eğer mümkünse buzdolabında saklamanız gerekiyor. Ama bir seferde 50-60 şişe yapan kişiler var dolayısıyla buzdolabında saklamak çok mümkün olmayabilir. O yüzden serin gün ışığı almayan nemi ayarlanmış bir yerde saklamak gerekiyor."
TÜKETEN KİŞİ DE NE GİBİ SAĞLIK SORUNLARI YAŞANIR?
Eğer ki kişi bunu tüketirse; terleme, çift görme ve baygınlık gibi sağlık sorunları yaşayabilir. Mesela patlıcanlı karışımlarda da olur mesela menemen gibi kahvaltılık soslarda da bu durum yaşanabiliyor. karışık oldukça anlaşılması zor olabiliyor. Menemenlik diye karışık yaptığımız şeylerde bazen o beyazlığı anlamak zor olabiliyor. Bu tarz şikayetlerle karşı karşıya kalabiliyoruz. Yaklaşık olarak da 2 saat sonra başlar şikayetler. " açıklamalarında bulundu.
Ömer bayrak 1 yıl önce
Çok güzel aćiklama