Sahte pul biber skandalı:Meğer biber yerine talaş koymuşlar! Gerçek pul biber nasıl anlaşılır?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, 'taklit ve tağşiş yapılan gıdalar' listesini güncellemesi sonrası ortalık karıştı. Domuz eti skandalından sonra kırmızı pul biberlerinin içerisine farklı bir madde eklendiği tespit edildi. Peki gerçek pul biber nasıl anlaşılır? Sahtesinin içine ne koymuşlar? İşte tüm soruların yanıtı:

Ülkemizde biber konusunda incisi konumunda bulunan Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Hatay gibi şehirlerden son derece kaliteli mahsul elde ediliyor. Fakat son yıllarda özellikle maliyetlerin ve bununla birlikte fiyatların da artmasıyla üreticiler işlerine çürük mal karıştırmaya başladı. 35 yıldır kuruyemişçilik yapan Milat Doğanyer, bazı üreticilerin pul biber diye domates kabuğunu öğüttüğünü söyledi. Doğanyer, pul biberin içine domates kabuğunu karıştıran üreticilere karşı yurttaşı uyardı. 

  • En çok kullanılan baharat türlerinden birisi olan pul biber yerine yıllardır talaş tüketiyor olabilirsiniz. Talaş üzerine gıda boyası ve aroma ilave ederek boyayan dolandırıcılar, tüketici sağlığını hiçe sayıyor.

Evde pul biber nasıl yapılır? Pul biber yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREvde pul biber nasıl yapılır? Pul biber yapmanın püf noktaları

GERÇEK PUL BİBER NASIL ANLAŞILIR? 

Uzmanlar, pul biberin sahte olup olmadığını anlamak için suya konulması gerektiğini söylüyor. Gerçek pul biberi anlamanın birkaç yolu var:

Renk ve Görünüm: Gerçek pul biber genellikle canlı kırmızı renkte olur. Renk solgun ya da kahverengi ise, muhtemelen kalitesizdir.

Koku: Gerçek pul biber, baharatlı ve keskin bir kokuya sahiptir. Kötü kalitede olanlar genellikle fazla aromatik değildir.

Tat: Gerçek pul biberin tadı hafif acı ve yoğun olmalıdır. İlk tadımda keskin bir acılık hissedilmelidir.

GERÇEK PUL BİBER NASIL ANLAŞILIR?

GERÇEK PUL BİBER NASIL ANLAŞILIR?

Yapı: Pul biberin taneleri genellikle iri ve düzgün görünmelidir. Toz ya da un kıvamında olanlar, işlenmiş veya düşük kaliteli olabilir.

Etiket Kontrolü: Ürünün üzerinde "Pul Biber" yazıyorsa, içerik listesine bakmakta fayda var. Saf pul biber içeren ürünler tercih edilmelidir.

Saklama Koşulları: Gerçek pul biber, serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Eğer ürün güneşte kalmış veya nemli bir ortamda duruyorsa, kalitesi düşmüş olabilir.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0