Rüyalar rahmani, nefsani, ve şeytani olmak üzere üçe ayrılır. Ancak günümüzde manen insanlar bu ayrımı yapmaksızın rüya sonrası hemen yorumlama yapar. Peki rüyalardan etkilenmek doğru mudur? Kötü rüyalar yorumlanır mı? Rüya hakkında çok merak edilen bu konuyu Kanal 7 ekranlarında Muhsin Bay'ın sunumuyla izleyiciyle buluşan Cuma Sohbetleri'nde eski Diyanet İşleri Başkanı Necmettin Nursaçan yanıtladı.
'Görmek' anlamına gelen rüya kelimesi rü'yet kökünden türemiştir. Rü'yâ kelimesi uyku sırasında insanın zihninde beliren görüntülerin bütününü 'düş' olarak yansıtır. Bazı İslam alimlerine göre rüya insanın ruhu ile gördüğü aklı ile idrak ettiği bir olaydır. Mana aleminden rü'yet alemine semboller şeklinde indirilen ilham olarak da tanımlanan rüya, sufiler tarafından ruhun misal aleminde gördüklerini uyandıktan sona hatırlama olayı olarak tanımlanır. Peygamber Efendimiz konu hakkında, "Rüya Allah'tan, hulm ise şeytandandır" (Buhârî) şeklinde buyurmuştur.
RÜYALAR KAÇA AYRILIR?
Rüyalar rahmani, nefsani, ve şeytani olmak üzere üçe ayrılır. Rahmani olanına "rü'yâ-yı sâdıka, sâliha, hasene"; şeytânî olanına 'hulm' denilir. Rüyaların nefsani olanı da hiçbir anlamı olmayan olarak tanımlanır.
İnsanlarla birlikte var olan, insan fizyonomisi üzerinde yapılan araştırmalar rüyanın, yeme içme gibi bir ihtiyaç olduğunu göstermiştir. İlkel toplumlar yaşanan olaylarla görülen rüyaların ayırt edilmesi hususunda uzun süre tereddüt etmiş ve rüyada görülenlerin uyanıkken yaşananlar kadar gerçek olduğunu düşünmüştür.
Peygamber Efendimiz de hadisleriyle rüyaların yerine ve önemine defalarca değinmiştir. Hz. Muhammed (SAV) bir hadisinde şöyle buyurmuştur:
"Müminin sâdık rüyası nübüvvetin kırk altıda biridir" (Buhârî)
Bazı tefsir alimleri rüyanın oluşumunu genel olarak Kur'an-ı Kerim'deki Zümer Suresi'nin 42. ayetine dayanarak açıklar.
"Allah, ölümü anında nefisleri vefat ettirir; ölmeyenleri de uykularında. Ölümüne hükmettiğini yanında tutar, diğerlerini belirlenmiş bir süreye kadar salıverir. Bunda düşünen bir halk için alınacak pek çok ders vardır."
اللَّهُ يَتَوَفَّى الْأَنفُسَ حِينَ مَوْتِهَا وَالَّتِي لَمْ تَمُتْ فِي مَنَامِهَا فَيُمْسِكُ الَّتِي قَضَى عَلَيْهَا الْمَوْتَ وَيُرْسِلُ الْأُخْرَى إِلَى أَجَلٍ مُسَمًّى إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
"Allahu yeteveffel enfuse hine mevtiha velleti lem temut fi menamiha, fe yumsikulleti kada aleyhel mevte ve yursilul uhra ila ecelin musemma, inne fi zalike le ayatin li kavmin yetefekkerun."
RÜYALARDAN ETKİLENMEK DOĞRU MUDUR? KÖTÜ RÜYALAR YORUMLANIR MI?
Rüyaların İslamiyet'te üçe ayrılmasının yanı sıra psikolojik etkileri de olabilir. Bazı insanlar gördükleri rüyalardan kaynaklı günlerce etkisinde kalabiliyor. Peki rüyalardan etkilenmek doğru mudur? Kötü rüyalar yorumlanır mı? Çok merak edilen bu soruları Kanal 7 ekranlarında Muhsin Bay'ın sunumuyla izleyiciyle buluşan Cuma Sohbetleri'nde eski Diyanet İşleri Başkanı Necmettin Nursaçan yanıtladı.
BİR YORUM YAPIN 0