Hem tatlı hem faydalı: Cezerye

Mersin denilince ilk akla gelen cezerye, hem ağzı tatlandırıyor hem de şifa dağıtıyor.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Mersin denilince akla gelen ilk lezzetlerden cezerye, tarlalardan toplanan havucun 1,5 gün süren zahmetli yolculuğunun ardından satışa hazır hale getiriliyor.

Katkı maddesi barındırmadığı için "sağlıklı bir tatlı" olarak öne çıkan cezerye, havucun yaklaşık 1,5 gün süren lezzet yolculuğunun ardından satışa hazır hale geliyor.

Günün ilk ışıklarıyla tarlalardan toplanan havuçlar, tatlıya dönüşme aşamasının ilk durağı olan fabrikaların imalathanelerine taşınıyor. Zarar görmemesi için büyük özenle uçları kesilen havuçlar, kazanlarda 1 saat yüksek sıcaklıkta haşlanıyor.

Kazanlardan turuncunun en canlı haline bürünmüş şekliyle çıkarılan havuçlar, kıyma makinelerinden geçirildikten sonra marmelat halini alması için 1 saat daha pişiriliyor.

Başka bir kazana alınan marmelat, su, pancar şekeri, baharatlar ve isteğe göre fındık, fıstık, ceviz veya bademle harmanlanıyor. Dakikalarını kazan başında geçiren ustalar tarafından özenle karıştırılan marmelat, istenilen kıvama geldiğinde tablalara boşaltılarak merdane yardımıyla düzleştiriliyor.

Kadın ustaların eline gelmeden önce "tadının oturması" için 1 gün oda sıcaklığında bekletilen karışım, makineler yardımıyla çeşitli şekillerde kesiliyor. Ustaların ellerinde Hindistan ceviziyle harmanlanan cezeryeler, paketlendikten sonra müşterilerin beğenisine sunuluyor.

Son 10 yıldır ulusal ve uluslararası fuarlarda Mersin stantlarında ziyaretçilere sunulan cezerye, ilk kez tadanların da vazgeçilmezleri arasına giriyor. 

"Sağlıklı bir tatlı"

Üreticilerden Hasan Ateş, cezeryenin, "havuç" anlamına gelen Arapça kökenli "cezer" sözcüğünden geldiğini ve patentinin Mersin'de olduğunu söyledi.

Aile şirketlerinin yaklaşık 38 yıldır tatlıyı Türkiye'nin çeşitli illerine ve dünyanın farklı bölgelerine gönderdiğini belirten Ateş, "Bir Arap tatlısı olarak bilinen cezerye, halihazırda Orta Doğu'daki ülkelerde de üretiliyor. Türkiye'de üretilen ürünün farkı, damak tadı anlamında biraz daha geliştirilmiş olması. Genelde Avrupa ülkeleri, damak zevki nedeniyle buradaki ürünü tercih ediyor." dedi.

Cezeryenin diğer tatlılardan "daha sağlıklı" olmasıyla öne çıktığını ifade eden Ateş, "Cezeryenin diğer tatlılardan farkı, şeker oranının iyi ayarlanması. Glikoz kullanılmıyor, pancar şekerinden üretiliyor. İçindeki baharatlar da doğal. Kullanılan fındık, fıstık ve ceviz gibi ürünler de dünyaca kabul görmüş doğal ürünler. Bu nedenle bizce diğer tatlılardan çok farklı." diye konuştu.

BİR YORUM YAPIN 1

Güner Akçam 8 yıl önce

doğal damak tadına uygun bir tatlı türü ancak şeker yerine bal kullanılsa nasıl olur merak ettim bu şekilde denediniz mi