Kulak çubuğu kullanım açısından pratik ve kullanışlı olsa da yanlış kullanımda büyük tehlikeler doğuruyor.
Kulak çubuğu kişisel temizlikte en çok tercih edilen ürünler arasındadır. Bu çubuklar, kulak kepçesinin kıvrımlı bölgelerini temizlemek için yapılmıştır. Ancak çoğu insan bunu yanlış kullanıyor. Peki bu yanlış kullanımda büyük tehlikeler ne?
Yazın havuz ve denizden çıkıldığı zaman kulağı temizleme ihtiyacı olur. Çok sık kulak temizlemek dış kulak zedelenmesine ve çizilmesine neden olur. Bu nedenle kulak çubuğu kullanırken çok derine sokmamak gerekir.
Dış kulak yolu kahverengi salgı yapar. Bu salgıyı temizlemeye çalışırken kirleri daha da içeri iterek birikmesine neden olabilirsiniz. Bu da dış kulak kanalının kapanmasına sebep olur.
Kulak yapısı gereği kendi kendini temizler. Bizim kir olarak gördüğümüz salgılar aslında kulak için faydalı olabilir. Bu salgıyı kulak çubuğuyla bilinçsizce temizlemeye çalışmak işitme kaybına neden olur.
Kulak zarı, kulağın 2.5-3 santim ilerisinde bulunur. Ani ve aşırı basınç, yüksek ses, darp ve patlama sesi kulak zarında delinme meydana getirirken kulak çubuğunu dikkatsizce kullanmak da delinmeye sebep olabilir. Bu nedenle banyo yaptıktan sonra kulağın nemini almanız yeterli olacaktır.
Kulak kanallarını temizlemek kulağın kendi kendini temizleme mekanizmasını bozar. Bundan dolayı buşon adı verilen yapılar ortaya çıkar. Buşon suyla temas ettiği zaman mantara neden olabilir.
Tüm bu sebeplerden dolayı kulak tıkanıklığı için doktora giderek temizletmek daha doğrudur.
BİR YORUM YAPIN 0