Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Dr. Gökhan Akdemir, kafa tabanı tümörleri ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
Her yaşta ortaya çıkabilir
Dr. Gökhan Akdemir, kafatasının koruması altında bulunan beyinin, alt kısmındaki deliklerden, sinirler ve omurilikle dışarıya doğru ilerleyerek, fonksiyonlarını yerine getirdiğini, sinirler, damarlar ve omuriliğin bulunduğu bu bölgede ortaya çıkan rahatsızlıkların, anatomik ve bölgesel açıdan karmaşık hastalıklar olduğunu söyledi. Dr. Akdemir, bu tümörlerin her yaşta görülebildiğini ifade etti.
Bu belirtileri önemseyin
İyi huylu kafa tabanı tümörlerinin, gelişim hızı yavaş olduğu için erken dönemde genellikle belirti vermediğini belirten Dr. Akdemir, ilerleyen dönemde özellikle yüzde şiddetli ağrı ile ortaya çıkan kafa tabanı tümörlerinin;
-Çift veya bulanık görme
-İşitme kaybı veya kulakta çınlama
-Burunda akıntı veya tıkanıklık
-Yürümede dengesizlik gibi belirtiler verebildiğini söyledi.
Dr. Gökhan Akdemir, genellikle beyin, kulak ve çevre sinirlerde gelişim gösteren Schwannom tümörleri bulunan hastalarının ciltlerinde et beni gibi yaygın benler ya da sütlü kahve gibi büyük lekelere sık rastlandığını ifade etti. Akdemir, bu leke benlerin önemsenmesi gerektiğini söyledi.
Bazı durumlarda ek tedavi gerekebiliyor
Dr. Akdemir, ameliyatla alınan kafa tabanı tümörlerinin genellikle iyi huylu olduğundan ek tedaviye fazla ihtiyaç duyulmadığını ancak kafa tabanının derinliklerinde yer alan bazı oluşumlarda, örneğin ana şahdamarı bölgesinde yer alan tümörlerde Gamma knife, cyber knife ve LINAC tedavisi uygulanabildiğini belirtti.
BİR YORUM YAPIN 0