Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Enis Oğuz vücudumuzda hayati önem taşıyan kalbin ritminin korunması için yapılması gerekenleri şu şekilde açıkladı:
Kalp ritm bozukluğunun en sık belirtisi çarpıntı hissidir. "Kalbim ağzımdan çıkacak gibi oluyor" şeklinde ifadeler kullanılır. Çarpıntı genelde aniden başlar, bazen saniyeler, bazen dakikalar, bazen de saatler sürüp bir anda sonlanır.
Ritim bozukluğu her yaşta görülür. Ritim bozuklukları ileri yaşlarda daha sık görülür ve diğer kalp hastalıklarıyla ilişkilidir. Ritim bozukluğu tanısında en önemli yöntem EKG denilen kalbin elektiriğinin kayıt edilmesidir. Hastaların yanında taşıyabileceği cep telefonu büyüklüğünde kayıt ediciler vardır. Hastalar ritim bozukluğu olduğu anda kendi ritmini kendisini kayıt edebiliyor.
Ritim bozukluğu hastaları diyet uygulamalı
Ritim bozukluğu yaşayan hastalar için diyet önemlidir. Bazı maddeler kalbin elektrik sistemi için uyarıcı özellikler taşır ve bu maddeler ritim bozukluğunu tetikler. Çay, kahve, sigara gibi maddeler bu etkenler arasındadır.
Bazen ritim bozukluğu için verilen ilaç başka bir ritim bozukluğuna yol açabilir. Örneğin, göz tansiyonu için kullanılan ilaçlarda kalp hızını yavaşlatıcı etkisi olan maddeler bulunabilir.
Genel kalp sağlığını koruyan önlemler ritim bozukluğunu da korumak için geçerlidir. Ritim bozukluğunu önlemek için stres, düzenli egzersiz, diyet, tuzun azaltılması, sigara içmemeye dikkat etmek gerekir.
BİR YORUM YAPIN 0