Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nu (TITCK) kozmetik ürünlerinin yüzde 80'inden fazlasının mevzuata aykırı ya da güvensiz olduğunu açıkladı.
Bakanlık, sağlığa zarar verecek nitelikteki ürünleri piyasaya sürenlere 237 bin 696 TL ceza kesti. Ulaşabildikleri ürünleri ise toplatarak imha etti. Ancak ulaşılmayan birçok ürün internet üzerinden satılıyor.
Hastalığa davetiye çıkartıyor
Denetimden geçmeyen ürünlerin 199'unun teknik düzenlemeye aykırı olduğu, 211'inin ise laboratuvar testleri sonrası güvensiz olduğu açıklandı.
Uygun fiyata güzel görünmek için kullanılan merdiven altı kozmetik ürünleri kansere kadar birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. Uygun olmayan koşullarda, yüksek veya mevzuata aykırı hammadde kullanılarak üretilen ürünlerin bir kısmı Türkiye'de, bir kısmı da Uzakdoğu, Ortadoğu ve bazı Avrupa ülkerinden ithal olarak getiriliyor.
Göz damlası bile var
Bakanlığın denetiminden geçemeyen ürünlerin arasında göz damlasından nasır bandına, burun yıkama setinden eklem ağrılarına özel spreye kadar onlarca zararlı kozmetik ürünü bulunuyor.
Mevzuata aykırı yüzlerce ürünün bir tanesi de Türkiye'de üretilen 'N.S.R Burun Yıkama Seti'. 45.42 TL'ye satılan ürün, TITCK tarafından incelenerek kozmetik mevzuatına aykırı olduğu tespit edildi. Tespit edilen ve Türkiye'de üretilen diğer ürünlerin arasında, 'F.D Nasır Sökücü Flaster', 'T. Nasır Sıvısı', 'S. Fondöten' ve 'A. Tüy Dökücü Sprey'de bulunuyor.
Bakkala kadar iniyor
TITCK Başkan Yardımcısı Fatih Tan, "Piyasada milyonlarca ürün var ve bu yüzden etkin denetim yapmamız gerekiyor. Denetimlerde en önemli kaynağımız bize gelen ihbarlar. Bazı ithal ürünleri için Avrupa Birliği'nden de bilgi alıyoruz. Kozmetik ürünlerinde bozuk veya mevzuata aykırı olanları tespit ettiğimiz bir sistem var" dedi.
Tan sözlerine, "Sürekli ceza kesme işlemi devam edecektir. Tespit ettiğimiz bu ürünleri duyurmakta ki esas gerekçemiz vatandaşların güvensiz olanları bilmesi ve satın almaması. bu ürünleri toplatma yükümlülüğü var. Hem fatura hem de şehir bazında toplatıyoruz fakat ülkenin en uzak köşesine de gidebildiği için toplanmasında sıkıntı yaşanabiliyor. Kozmetikte bakkallara kadar inen bir satış zinciri var" diye devam etti.
Ambalaja kanmayın
Kozmetoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Gülgün Yener, "Kozmetik ürünlerde kullanılmayacak maddelerin listesi yönetmelikte var. Bu maddeler olduğu halde üretim yapılmışsa o zaman sakıncalı ürün kapsamına giriyor.
Vatandaşlar kozmetik ürünlerini eczanelerden almalı. Bilinçsiz kullanım çok basit sağlık sorunlardan ciddi sorunlara kadar birçok rahatsızlığa yol açabilir. Kozmetik ürün alırken fiyatı önemsememek gerekiyor. Ürünleri dışındaki ambalaja göre almamalıyız. Çok sade bir ambalajı olan ürün, iyi bir firmanındır ve oldukça kaliteli olabilir" dedi.
ege kaya can . 7 yıl önce
diyet yapmayı.