Gerginlik, aşırı korku hali ya da kalp çarpıntısı gibi sorunlar çağımızda Panik Atak olarak algılanıyor.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Cem Hızlan, “Endişe duyarken, heyecandan kalbimiz yerinden çıkacak gibi atarken ya da korkudan titrerken ‘neyin var?’ sorusuna ‘Panik atağım tuttu’ yanıtı verildiğini, panik atağın bir hastalık değil, refleks gibi düşünülebilineceğini belirtti.
ABD'de 40 milyondan fazlapanik bozukluğu hastası olduğunu belirten Dr. Cem Hızlan, Türkiye'de ise her 100 kişiden 4'ünün tedavi gerektirecek düzeyde panik atak problemiyle karşı karşıya olduğunu, bu hastalığın kadınlarda yüzde 0.5, erkeklerde yüzde 0.2 olarak gösterildiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre panik bozukluk kadınlarda, erkeklere göre 2-3 kat fazla görülüyor.
Dr. Cem Hızlan, panik atağı vücutta acil durumlarda devreye giren bir alarm mekanızmasına benzeterek, bu mekanızmanın bozulduğunda hem fiziksel hem de mental olarak yoğun bir uyarılma sağlayarak insanı reaksiyon vermeye hazır hale getirdiğini ifade etti.
Dr. Hızlan, fiziksel etkiler arasında kaslarda gerilme, midenin çalışmasında yavaşlama, bulantı, kasılma, bağırsakların çalışmasında hızlanma, hava açlığı, alınan nefesin yeterli olmayışı duygusu, kalp çarpıntısı, taşikardi, tansiyonda hızlı yükselme ve düşmeler, ağız kuruluğu ve idrar yapma isteği, göz bebeklerinde büyüme, görme bozukluğu hissi, baş dönmesi, yanma, karıncalanma, uyuşma gibi deri semptomların yer aldığını söyledi.
Dr. Hızlan, kronik yorgunlukların, uzun süre stres altında kalmış olma durumlarının, tekrarlayan travmaların, vitamin eksiklerinin de panik mekanizmalarındaki düzensizliğe sebep olan nedenler arasında olduğunu söyledi.
Dr. Cem Hızlan Paniği önlemenin yollarını şu şekilde sıraladı:
- Umutsuzluk ve karamsarlıktan uzak durun.
- Haftada en az 3 gün ve en az 40 dakika tempolu egzersizler yapın.
- Düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Aşırı yemekten ve uzun süreli açlıktan kaçının.
- Kahve, çay, asitli, gazlı içeceklerden ve enerji içeceklerinden uzak durun.
- Sağlıklı ve nitelikli uykuya özen gösterin.
- Hobilerinize, keyif aldığınız aktivitelere ve sosyal-kültürel etkinliklere daha fazla zaman ayrın.
BİR YORUM YAPIN 0