Hollanda Erasmus Üniversitesi Tıp Merkezi'nde geliştirilen bir ilaçla farelerin bazı organlarının yaşlanma sürelerinin geriye çevrildiği gözlemlendi.
Geliştirilen ilaç, farelerin tüylerini yeniden çıkartırken, kuvvetlerini arttırdı, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını düzenledi.
Araştırmayı yapan ekip, güvenlik testinden geçirecekleri ilacı insanlar üzerinde denemeyi planlıyor. Yapılan çalışma vücudun, bölünme yeteneğini kaybeden yaşlı hücrelerinden arındırmayı temel alıyor.
İnsanla yaşlandıkça hücrelerde DNA hasarı oluşuyor ve belli bir aşamadan sonra tamir edilemez hale geliyor. Bu duruma gelen hücreler ya kanserleşiyor, ya kendini yok ediyor yada hücresel yaşlanma adı verilen faal duruma geçiyor.
Daha önceleri yaşlanmış hücrelerin nötr ve zararsız olduğu, ancak biyolojik katkısı olmadığı düşünülüyordu. Ancak 10 yıl içerisinde yapılan deneylerde, bu hücrelerin yaşlanmaya bağlı hastalıklarda önemli bir rol oynadığı ortaya çıktı.
Enflamasyona neden olan kimyasallar, salgılanan bu hücrelerde yaraların iyileşmesine ve tümörlerin durdurulmasında yardımcı oluyor.
Geçen sene fareler üzerinden yapılan bir deneyde, yaşlı hücrelerin kendi kendini yok etmeleri sağlanarak ömürleri beşte bir oranında uzatıldı. Fakat son çalışma, ilk kez yaşlı hücrelerin kaldırılmasıyla yaşlanmanın geciktirilmesinden ziyade, doğrudan tersine çevrilmesinin mümkün olabileceğini işaret etti.
Çalışma esnasında kullanılan peptid molekülü bu hücreleri hedef alarak kimyasal dengeleri bozduktan sonra hücreleri öldürüyor.
İlacı geliştiren Dr. Peter De Kaizer, ilk 3 denemede başarıya ulaşamadı. Ancak dördüncü denemede başarı sağladı.
10 ay boyunca hayvanlara haftada 3 kez peptid molekülü verildi.
10 gün içerisinde farelerin yeniden tüyleri çıktı. Üç hafta sonra da fiziksel güçlerinde artışlar gözlemlendi. İlaç verilen farelerin, hemcinslerine kıyasla çarkta iki kat fazla koştuğu gözlemlendi.
Araştırmanın 1. ayında farelerin böbrek fonksiyonları normale dönmeye başladı. Dr. Peter De Kaizer, güvenlik testleri kapsamında ilacı agresif bir beyin tümör türü olan 'Glioblastoma multiforme' hastalarında denemeyi planlıyor.
Kaizer, kanserli hücreler, yaşlı hücrelerinkine benzer özellikler taşıdığı için peptid molekülün hastalık için muhtemel bir tedavi yöntemi olabileceğini belirtiyor.
BİR YORUM YAPIN 0