Hatay'ın Hassa İlçesi'nde karlar eriyince pırasaya benzeyen çiriş bitkisi ortaya çıktı. Köylüler topladıkları çirişi kilosu 5 liradan satıyor.
Amonas Dağları'nın tepesinde yetişen ve şifa deposu olarak bilinen çiriş, zambakgiller familyasında yer alıyor.
Temiz ve doğal ortamda yetişen çiriş, köy halkı tarafından çok tüketiliyor. Çirişin zeytinyağlısı, yoğurtlusu ve böreği yapılarak tüketiliyor. Amanosların zirvelerinden, karların kalkmasıyla toplanan çiriş, semt pazarında kilosu 5 liradan satılıyor.
Her yıl Amanoslara çıkarak çiriş toplayan Mehmet Dokuz, pırasaya benzeyen bitkiyi toplarken çok dikkatli olunması gerektiğini söyleyerek, "4-5 saatlik bir yolculuk sonrasında toplanıyor. Çirişlerin dip kısmını iyice ayıkladıktan sonra bıçakla kazıyoruz. Kat kat olan bitki, tam olarak dip kısmından kesilmediği ya da rastgele çuvala konulması durumunda dağılarak, özelliğini kaybediyor.
Çiriş, ağrılardan kurutulmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda kadın hastalarına ve sindirim sistemine iyi geliyor" dedi.
Çiriş neye iyi geliyor?
Çiriş, özellikle kadın hastalıklarında yaşanan sancıların azalmasına yardımcı olurken, mesanedeki taşların eritilmesine, vücuttaki ağrıların dindirilmesine, idrar söktürücü özelliğiyle de ürolojik rahatsızlıklara iyi geliyor.
BİR YORUM YAPIN 0