Toplumda sık görülen bir hastalık olan bel fıtığı, her 10 kişinin 8'inde görülür.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hilal Yıldız, "Bel kaslarının gerginliği, omurga kemiklerini bağlayan bağlardaki zorlanmalar, omurgada kaymalar bel ağrılarına sebep oluyor. Bu nedenle herkes bel fıtığı olma riski taşıyor" açıklamasını yaptı.
Uzm. Dr. Yıldız, bel fıtığı hakkında doğru bilinen yanlışları da açıkladı:
Bel fıtığı ağır kaldıranlarda olur
Ağır kaldırmak risk faktörüdür çünkü cisim kontrolsüz kaldırıldığında bel omurgasının belli yerlerinde basınç artışı olur. Fakat bel fıtığı sadece ağır kaldıran kişilerde değil, sürekli oturan kişilerde de görülür.
Bel fıtığı olanlar sert yerde yatmalı
Çok sert zemin omurga için rahatsız edicidir. Bunun yerine bel fıtığı olan kişilerin yarı sert ortopedik bir yatakta yatması gerekir.
Bel fıtığı ameliyatından sonra sürekli korse takılmalıdır
Korse bel kaslarının görevini aldığı için kasların zayıflamasına neden olur. İdeal olan bel kasların güçlü olmasıdır. Ancak kas ağrısının yoğun olduğu dönemlerde, uzun saat ayakta kalma, yolculuk gibi durumlarda korse kullanılabilir.
Tuvalet dışında yataktan kalkılmaması gerekir
Ameliyattan sonraki bir ay içinde, aşırı bel hareketi yapmak ve uzun süre oturmak önerilmez. Bunun yerine yavaş yavaş hareket ve egzersiz yapılması gerekir.
Bel fıtığı ameliyatında felç kalma riski yüksektir
Günümüzde çok farklı türde ameliyat vardır ve bunların aç bir kısmında felç durumu söz konusudur. Ameliyat noktasına gelen her kişinin ameliyat olması gerekir.
Spor bel fıtığını önlüyor
Bel fıtığının önemli nedenlerinin başında sürekli oturmak ve hareketsiz kalmak gelir. Vücut ağırlığı alt kısımdaki sekmenlere biniyor ve disk, olması gerektiğinden fazla yük taşıyor. Düzenli yapılan yüzme, pilates ve yoga gibi sporlar, bütün kasların eşit şekilde çalıştırarak güçlenmesine yardımcı olur.
BİR YORUM YAPIN 0