Miyomlar, kadınlarda çok sık görülen rahim dokusundan kaynaklanan ve rahim şeklinin dışına taşan iyi huylu kitlelerdir.
Uzmanlar, miyomların ortaya çıkmasında genetik yatkınlığın önem taşıdığını söylüyor. Östrojenin miyomların büyümesine neden olduğu için özellikle üreme çağında ve hamilelik dönemlerinde çoğaldığı gözlenmektedir.
Menopoz döneminde eğer hasta hormon ilacı kullanmıyorsa miyomlar genellikle küçülmektedir.
Miyomların belirtileri
Kadınların miyomlarla ilgili en çok şikayeti düzensiz kanamalardır. Miyomu olan kadınlarda düzensiz kanamalara bağlı olarak demir eksikliği anemisi de görülmektedir.
Hangi miyomlar alınmalı?
Hangi miyomların alınması gerektiği hastanın şikayetlerine ve neden olduğu sonuçlara göre belirlenir. Miyomun çapı 5 santimden daha büyükse ve miyom büyümeye devam ediyorsa tedavi gereklidir.
Miyomlar ne zaman ameliyat edilmeli?
Miyomlar hasta açısından sıkıntı bir durum oluşturmaya başladıysa, büyümeye devam ediyorsa, ciddi baskı oluşturuyor, şiddetli kanama yaşanıyorsa ve gebeliğe engel oluyorsa ameliyat gereklidir. Ameliyat açık cerrahi ya da laparoskopi veya histeroskopi yoluyla yapılır. Rahim içi astar dokuya doğru büyüyen miyomlar histeroskopi tekniği ile vajinadan girilerek alınır.
Miyomların ameliyatsız tedavisi mümkün mü?
Miyomlar, magnet rezonans (MR) rehberliğinde ses dalgalarının fokuslanması (high-intensity focused ultrasound guided by magnetic resonance (MR-HIFU) işlemi birçok hastada başarılı uygulanmış. Narkoz ve ameliyat gerektirmeyen bu yöntem her dört miyom hastasından ancak biri için uygun olabiliyor.
BİR YORUM YAPIN 0