Romatizma, kaslar kemikler, eklemler ve bu yapıları birleştiren bağlarda ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olan hastalıklara denir.
Genel olarak romatizmal hastalıklar iltihabı olanlar ve olmayanlar olarak ikiye ayrılır.
İltihabı olmayan romatizmal hastalıklar: Halk arasında kireçlenme olarak bilinen dejeneratif eklem hastalıkları, kol, boyun, sırt, bacak yumuşak dokularında ağrı ile seyreden yumuşak doku romatizmalarıdır.
İltihabı olan romatizmal hastalıklar: Bağışıklık sistemindeki farklı nedenlere bağlı (genetik yatkınlıklar, çevresel faktörler, infesksiyonlar) gibi bozukluklardan kaynaklanan eklemlerde göz, kalp, akciğer, böbrek gibi organlarda mikrobik olmayan iltihaplanmayla sonuçlanan hastalıklardır.
Nasıl tedavi edilir?
İltihabi olmayan romatizmal hastalıkların tedavisinde kortizon olmayan ilaçlar sıkça kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroloji-nöroşirürji, ortopedi ve psikiyatri kliniklerinden destek tedaviler alınabilir.
İltihabi romatizmal hastalıkların birçoğu tamamen iyileşmekle beraber büyük kısmı da iyileşme ve alevlenmelerle seyredebilir. Bu süreçte hasta ve hekimin uyumu önemlidir. Erken ve uygun tedavi ile gelişebilecek eklem sakatlıkların önüne geçilebilir.
Akut dönemde, iltihabı baskılamada kortizon tedavilerinden yararlanılmakta, uzun dönemde hastalık, temel bazı antiromatizmal ilaçlar ile tedavi edilerek hastaların kortizon alma süreleri mümkün olduğunca kısa tutulmaya çalışılmaktadır.
Günümüzde ilaçların yetersiz kaldığı hastalarda yeni biyolojik tedaviler ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Diğer hastalıklar gibi romatizmal hastalıklarda da erken tanı ve tedavi önemlidir.
BİR YORUM YAPIN 0