Diş Hekimi Pertev Kökdemir, sahur ve iftarda tüketilen maydanoz, nane, zencefil ve tarçın gibi bitkilerin ağız kokusunu önlediğini açıkladı.
Ramazan ayında 17 saat sürecek oruç süreci, ağızda kuruluğa ve kokuya yol açar. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, ağız kokusunu önlemek için bazı tavsiyelerde bulundu.
İftar ve sahurdan sonra dişlerin fırçalanmaması, gıda artıklarının ağızda koku yapmasına neden olur. Uzun süre temizlenmeyen ağızda, diş eti iltihabı başlar ve bu iltihapta kokuya yol açar. Ağızdaki yemek artıklarını önlemek için dişlerin en az 2-3 dakika fırçalanması, diş ipi kullanılması ve gargara yapılması gerekir.
Sahurda bir bardak soğuk süt
Kökdemir, "Sütün yanında ağız kokusunu önlemek için bitkilerden de yararlanılabilir. Maydanoz, nane, zencefil, dereotu, adaçayı, tarçın, yeşil çay, okaliptus, kakule, kişniş de ağız kokusuna iyi gelir. Bu bitkilerin kimi çiğ çiğnendiğinde, kimi de çay şeklinde demlenip içildiğinde ağız kokusunun önüne geçer. Sahurda bir bardak süt içmek de kokuyu azaltır" dedi.
Su yutmamak şartıyla ağız çalkalanabilir
İçerisinde alkol bulunan ağız gargaraları, ağız kuruluğunu arttırır. Diş fırçalamadan kullanılan ağız gargaraları son derece yanlıştır. Bu yöntem ağız kokusunu gidermek yerine daha fazla kokuya neden olur. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, "Oruçluyken su yutmamak şartıyla gün içinde ağzın çalkalanması da bakterileri ve ağız kokusunu azaltır" dedi.
BİR YORUM YAPIN 0