Geleneksel bayram yemekleri sağlığınızı bozmasın!

Ramazan bayramıyla birlikte yemeğe fazla yüklenmek ve sunulan ikramların çok çeşitli olması, ani kilo alımının yanı sıra farklı sağlık problemlerini beraberinde getirebiliyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Haluk Mumcuoğlu, bayramda sağlıklı beslenmek için önemli şu önerilerde bulundu:

Ballı kaymaklı kahvaltı sofraları midenizi yorabilir

Ramazan'da yaklaşık 18 saat süren açlık süresine alışan vücudun, bayramın ilk günüyle birlikte yeniden normal öğünlere dönüşü genel sağlığı olumsuz etkiliyor. Oruç dönemindeki beslenme düzenine bir anda son verilip bayramla birlikte önemli sağlık sorunları yaşamamak için, beslenme şekli, vücudu yormayacak şekilde düzenlenmeli.

Bayramın ilk günü sabah kahvaltısına hafif yiyeceklerle başlanmalı. Kahvaltıda beyaz ekmek, bal, kaymak, salam, sosis gibi yiyeceklerin yerine; meyve, sebze, süt ve süt ürünleri ağırlıklı hafif gıdalar tercih edilmelidir

Yemeklerin hafif versiyonlarını hazırlayabilirsiniz

Geleneksel bayram yemekleri yağlı ve ağır olabiliyor. Bayram sofralarında sıkça kızartma et ve sebzelerden hazırlanmış yemekler de yer alıyor.

Bu yemeklerin yağ ve tuz oranı düşürülerek fırınlama ve haşlama gibi yöntemlerle hafif versiyonlarının hazırlanması, fazladan kalori alımının ve olası sağlık problemlerinin önüne geçilmesini sağlıyor. Bunun dışında pirinç pilavı ve beyaz makarna yerine bulgur, tahıllı makarna tercih edilmesi de öneriliyor.   

Çikolata ve tatlı ikramlarına hayır diyebilmek önemli

Bayram ziyaretlerinde tatlı, çikolata ve şeker gibi yüksek kalorili yiyeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalı. Bayramda kalp, tansiyon, diyabet ve kolesterol hastalarının yanı sıra sağlıklı bireylerin de aşırı miktarda yemek ve tatlı tüketmemesi önemli.

Aşırı yağlı, özellikle de doymuş yağlarla yapılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir. Şeker hastaları, kendi diyetlerine daha fazla özen göstermeli, bayramda tatlı ikramlarını geri çevirmeli ve diyetlerini bozmamalı. İkramlarda porsiyonlar küçük tutulmalıdır.

Misafirlerinize şekersiz limonata ve komposto ikram edebilirsiniz

Ramazan'da vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konulması için günde en az 2-2,5 litre su tüketilmeli.

Diğer öğünlerde ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli ya da şekersiz limonata ve komposto gibi sıvı gıdalar da alınmalı. Özellikle yaşlı ve tansiyon hastaları ile çocuklar gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemeli.

Bayramda yürümeyi ihmal etmeyin

Ramazan nedeniyle bir ay boyunca bazı egzersiz ve sportif etkinliklerden uzak durulmaktadır. Bayramla birlikte bu egzersizlere yeniden başlanacaksa, yumuşak bir geçiş yapılmalıdır.

Önce kısa, daha sonrada orta mesafeli yürüyüşlerle egzersiz yapılabilir. Özellikle bayram ziyaretlerinde yakın mesafelerde araç yerine yürüyüş tercih edilmesi vücudun alışması açısından önemlidir. 

Bayram boyunca dikkat edilmesi gerekenler

İLİŞKİLİ HABER

Bayram boyunca dikkat edilmesi gerekenler

BİR YORUM YAPIN 0