Havaların ısınmasıyla ölümcül Salmonella bakterisi tehdidi artış gösterdi. Uzmanlar bu bakterinin tavukta olduğunu söyleyerek vatandaşı uyardı.
Prof. Dr. Mustafa Tayar, gıda zehirlenmelerine yol açan Salmonella bakterisinin kanatlı ürün veya bulaşmış bir besini tüketen kişilerde ortaya çıktığını açıkladı. Tayar, "Salmonella bakterisi, ishal, kusma ve bulantı şikayetleriyle ortaya çıkan bir zehirlenmeye yol açar. Kişinin direncine ve aldığı bakterinin yüküne göre hafif ishalden ölüme kadar seyreden tablo görülür" dedi.
Salmonella yaklaşık 3 bin farklı alt grubu olan bir bakteri grubuna aittir. Salmonella doğrudan gıda zehirlenmesi yapan bir bakteridir ve sıcak havaları sever.
Tedbirinizi alın
Bazı gözardı edilen durumlar ortaya çıktığında zehirlenmeler kaçınılmaz hale gelir. Tüketilen et hangi koşullarda mutfağa girdi, nasıl parçalandı, hangi yöntemle pişirildi, soğuk zincire ve hijyen kurallarına dikkat edildi mi hepsi çok önemlidir.
Çoğunlukla kanatlı etlerde görülen bakteri, fabrikadan çıkışından, mutfağa ulaşana kadarki yolculuğunda soğuk zincire dikkate edilmesi gerekir. Marketten aldığınız, soğuk zincirden çıktı, bu durumda hızla işlenmeli ya da tekrar soğuk zincire devam ettirilmeli. Satın alınan kanatlı ette bir tane olan Salmonella, sıcak havalarda 1 saat içinde milyonlarca adede ulaşabilir.
Bu sebepten kanatlı eti parçalayan bıçakla sebze doğranmamalı. Cacık, salata yiyen, çorba içen biri de Salmonella yüzünden zehirlenebilir. Bu da aynı bıçak kullanılarak farklı yemek yapma sonucu meydana gelir.
Hijyene dikkat!
Buzdolabında et ve et ürünleri ile sebze-meyvelerin birbirine değmeyecek ve suyu akmayacak şekilde ayrılması, sebze ve etlerin kesme tablalarının ayrı olması, çiğ kanatlı ve et ürünleri için kullanılan bıçak, kesme tahtası gibi ekipmanların kullanıldıktan sonra sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkanması gerekir. Buzu çözülmüş ürünün, yeniden dondurucuya koyulamaması da önemlidir.
75 derecenin üzerinde öldürüyor!
Çiğ beyaz et ile pişmiş yemeklerin arasında çapraz bulaşma olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Bunun için mutfak gereçlerinin ayrı olması gerekiyor. Yemeğin uygun koşullarda pişirilmesi önemli. Bu bakteri 75 derecenin üzerine çıkıldığında ölür" dedi.
Kısa sürede zehirliyor
Sıcakta hızla ürüyen Salmonella bakterisinin zehirlenme yapacak kritik sıvıya ulaştığını söyleyen Tayar, "Burada kişinin yaşı, cinsiyeti, direnci etkili olur. Vücuda alınacak bakteri sayısı ile kişinin özellikleri önemlidir" şeklinde konuştu.
BİR YORUM YAPIN 0