Mide reflüsü olarak bilinen gastro-özefageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile oluşur.
Reflü, asitli veya safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten veya safralı mide içeriğinden koruyamaması nedeniyle oluşur.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan, reflüyü tetikleyen durumları şöyle belirtti:
Yeme alışkanlıkları: Midenin aşırı doldurulması ve dolu mide ile yatma, yağlı, kızartmalı yemekler, acele yemek yeme, salçalı ve soslu besinler, fazla kahve tüketimi ve gazlı içecekler.
Aşırı kilo: Reflünün en sık rastlanan nedeni olan mide fıtığı, obez insanlarda normal kişilere göre daha çok görülür.
Karın içindeki aşırı yağlanma, karın içi boşluktaki basıncı arttırdığı için reflü oluşumu kolaylık kazanır. Obezitenin oluşumunda etkisi olan kötü beslenme alışkanlıkları reflü oluşumunu kolaylaştırır.
Gebelik ve karnı sıkıca saran korse gibi giyecekler: Karın içi basıncının arttırarak reflüye neden olurlar (aşırı kiloya benzer şekilde). Bazı ilaçlar, alkol, sigara, stres.
Mide fıtığıyla reflü hastalığı aynı şey değildir. Aksine mide fıtığı reflünün oluşmasını kolaylaştırır.
Dr. Alp Gürkan Reflü hastalarının yapması gerekenleri şöyle sıraladı:
- Yemek yedikten hemen sonra yatmayın. En az 3 saat geçmesini bekleyin. Çünkü mide asit miktarı yatarken çoktur. Yattığınızda baş-boyun bölgenizi yukarıya koyun. Yatarken sol yana doğru yatın.
- Asitli ve gazlı içeceklerden, alkol, kahve, yağlı yiyecekler, kızartmalar, soslu, mayonezli kremalı, acı ve baharatlı yiyecekler, çikolata, soğan, sarımsak gibi besinlerden uzak durun.
- Düşük şekerli gıdalar tüketin. Düşük şekerli bir diyet olan “Taş devri diyeti” ni uygulayın.
- Aspirin ya da ağrı kesici ilaçların mümkün olduğunca az kullanın. Sigarayı mutlaka bırakın.
- Az ama sık yemek yiyin. Mideyi şişirmeyin. Yavaş ve bol çiğneyerek yemek yiyin. Her lokmadan sonra çatalı bırakın ve her lokmayı en az 10 kez çiğneyin. Diş probleminiz varsa mutlaka çözün.
- İdeal kilonuzda olmanız gerekli bu nedenle kilo verin. (Bazı kilolu hastaların tüm reflü şikayetleri 10-15 kg verdiklerinde kaybolabilmektedir)
- Kemeri çok fazla sıkmayın, dar giysilerden kaçının. Çok fazla güç gerektirecek işlerden uzak durun.
- Diğer hastalıklarınız için kullandığınız ilaçları veren hekime danışarak reflüyü kolaylaştıran ilaçları mümkünse değiştirin.
BİR YORUM YAPIN 0