Dermatoloji Uzmanı Dr. Hİcran Ercan, yaz aylarında sıklıkla görülen cilt enfeksiyonları hakkında bilgiler verdi.
Islak mayolardan kaçınmalı
Vücudun sıcak, nemli, ıslak, terli ve özellikle kapalı bölgelerinde enfeksiyon riski oldukça fazladır. Deniz ve havuz kenarında ıslak mayonun uzun süre vücutta kalması mantar enfeksiyonuna zemin hazırlar. Özellikle de kadınların ıslak mayoyla uzun süre beklemesi genital bölge enfeksiyonu ihtimalini artırır.
Havuz yerine deniz tercih edilmeli
Havuz, plaj, sauna, spor salonları gibi nemli ortak kullanım alanlarında enfeksiyon bulaşma ihtimali daha yüksektir. Bu sebeple havuz yerine denizin tercih edilmesi daha doğrudur. Aynı zamanda kirli havuzları kullanan kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu görülme ihtimali daha yüksektir.
Havuz ve plaj kenarında terlik giyilmeli
Havuz ve plaj kenarlarındaki enfeksiyonlarda göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle çıplak ayakla dolaşılmamalı, mutlaka terlik giyilmelidir. Ayrıca başkasına ait olan havlu, terlik, tırnak makası ve diğer kişisel eşyalar asla kullanılmamalıdır.
Mantarın en belirgin özelliği kaşıntıdır
El ve ayaklara bulaşan mantarla bulaşıcıdır. Mantar hastalığının en belirgin özelliği ise kaşıntıdır. Kaşıntı ile başlayan hastalığın, sonrasında enfeksiyona dönme ihtimali çok yüksektir. El ve ayakların şişmesi ve üzerinde kabarcıkların oluşması bakteriyel enfeksiyon olduğunun göstergesidir. Mantar; el ve ayaklarda cildin kurumasına, kızarmasına, kabarmasına, kaşınmasına ve soyulmasına sebep olur. Bu sebeple de tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Kıyafet ve ayakkabı seçimine dikkat edilmeli
Yaz aylarında sentetik kumaştan yapılan giysiler, lastik ayakkabılar ve dar kıyafetlerde tercih edilmemelidir. Bunların yerine pamuklu kıyafetler ve iç çamaşırları, ayağı sıkmayan kolay hava alan ve terletmeyen ayakkabılar tercih edilmeli. Ayakkabı içine giyilen çorabında pamuklu olması ve her gün değiştirilmesi gerekir.
Yazın ayakların rahat etmesi için giyilen sandaletleri çıkardıktan sonra ayakların mutlaka yıkanması ve mutlaka kurutulması gerekir. Ayakları kurulamak için kullanılan havlu vücudun herhangi bir yerinde kesinlikle kullanılmamalıdır.
Terin vücutta uzun süre kalması sakıncalıdır
Sıcak hava yüzünden vücutta oluşan terin uzun süre ciltte kalması mastar hastalığına neden olabilir. Enfeksiyon daha çok vücudun kıvrımlı bölgelerinde görülür. Bu bölgelerde genellikle kaşıntı ve kızarıklık oluşur.
Tedavide ilk kural enfeksiyon olan bölgeyi nemden arındırmak
Enfeksiyon oluşan bölgenin mutlaka nemden uzak tutularak pudra kullanılması gerekir. Kişiye özel ürünlerin temizliğine çok dikkat ederek özellikle kozmetik ürünlerinin ortak kullanılmaması gerekir. Tedavide dikkat edilmesi gereken bir diğer durumda kullanılan ilaç ve kremlerdir. Bu tarz ilaçlar kullanılmadan önce mutlaka bir uzmanı danışılması gerekir.
BİR YORUM YAPIN 0