Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Titiz, nedeni ne olursa olsun işitme kaybı ortaya çıktıktan sonra üç gün içinde hekime başvurulması gerektiğini söylüyor.
Dr. Ali Titiz, daha önce herhangi bir problem olmadan, 72 saat içinde gelişen, işitme testinde birbirini takip eden üç frekansta en az 30 dB ‘den fazla kayıp görülen ve işitme siniriyle iç kulak dokusu üzerinde hasar oluşması, ani işitme kaybı olarak tanımlandığını belirtti.
Genellikle tek kulak etkilenirken, nadiren iki taraflı da yaşanabildiğini belirten Dr. Titiz, hem erkek, hem de kadınların ortak sorunu olan ani işitme kaybının 30–60 yaş arası erişkinlerde daha sık ortaya çıktığını ifade etti.
Kulak çınlaması işitme kaybını gizliyor
Dr. Ali Titiz, kulak çınlamasının ani işitme kaybı için çok önemli bir belirti olduğunu hastaların yüzde 70’inde kulak çınlaması görüldüğünü söyledi. Titiz, hastaların duyma kalitesindeki azalmanın nedeninin çınlama olduğunu düşündüğünü, geçmesini beklerken de hekime gitmekte geç kaldığını belirtti.
Bu çınlamanın genellikle bir ay içerisinde ortadan kalkabileceği gibi işitme kaybı ile beraber de devam edebileceğini söyleyen Titiz, işitme kaybının bazı hastalarda kısmi olabileceği gibi bazılarında tama yakın veya tam görülebileceğini söyledi.
En önemli tanı aracı işitme testi
Ani işitme kayıpları açısından dikkat edilmesi gereken en önemli nokta zamanında hekime başvurmak oluyor. Ayrıntılı hekim muayenesinde kulak zarı ve orta kulaktaki olası sorunlar değerlendiriliyor.
Eğer bu muayenede bir problem görülmezse, işitme kaybının iç kulaktan kaynaklandığı düşünülerek öncelikle işitme testi ile işitme kaybının tipi, derecesi ve frekansı belirleniyor.
Özellikle iç kulakla ilgili işitme kaybının nedenini belirlemek için bilgisayarlı tomografi (CT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) tetkikleri gerekebiliyor. Ayrıca detaylı kan testleri de sorunun kaynağının tespit edilmesinde yardımcı oluyor.
Bu risk faktörleri hastalığı zemin hazırlıyor...
- Uzun süre yüksek seslere maruz kalınması sonucu işitme sinirlerinin yıpranması
- Genetik yatkınlığın olması
- Fabrika, inşaat alanı gibi gürültülü ortamlarda çalışmak
- Antibiyotikler, bazı kemoterapi ilaçları ve aşırı dozda ağrı kesici kullanılması
- Yüksek ateş görülen menenjit gibi hastalıkların varlığı
- İşitme sinirinde tümör oluşması
- Alkol ve sigara kullanılması
- Alerjik hastalıkların varlığı
BİR YORUM YAPIN 0