Yazın en kavurucu sıcaklarını yaşadığımız şu günlerde termometreler artık 40’lı dereceleri gösteriyor.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, özellikle kalp hastalarının aşırı sıcaklardan mümkün olduğunca az etkilenmesine yardımcı olacak şu önerileri verdi:
Kan basıncı düşüyor
İnsan vücudu genelde 36-37 santigrat derece olan sıcaklığı korumaya göre çalışıyor. Herhangi bir sıcaklık artışında vücut kendisini soğutmaya çalışıyor. Bu nedenle özellikle aşırı sıcak ortamlarda terleme ile kaybedilen sıvı ve kan damarlarının genişlemesi nedeniyle, kan basıncında düşme ve kalp hızında artış yaşanıyor.
Sıvı kaybına dikkat!
Sıcak havalarda diğer bir sorun sıvı kaybının etkisi ile kanda oluşabilecek pıhtılaşma eğilimi. Özellikle kalp krizi geçirmiş stent takılmış ya da kalp ameliyatı olmuş hastalar için önem taşıyor.
Sıcaklarda bu önlemleri alın!
1- Zorunlu değilseniz dışarı çıkmayın: Günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmayın. Güneş ışınlarını dik geldiği 10:00- 16:00 saatleri arasında klimalı ortamları tercih etmeye çalışın. Serin, hafif esintili yerlerde durmaya çalışın.
2- Ter emici giysiler tercih edin: Dışarı çıkarken açık renk, hava geçirgenliği olan, pamuklu ve ter emici özellikte giysiler tercih edin. Mutlaka şapka ve güneş gözlüğü tercih edin. Yaz aylarına uygun ve hava alabilen ayakkabılar ve pamuklu çorap kullanın.
3- Sıvı tüketimini artırın: Günde en az 2,5-3 litre su içmeye çalışın. Ancak, kalp yetersizliği olan hastalarda sıvı kısıtlaması yapıldığından, mutlaka bir uzman hekime danışarak tüketilmesi gereken sıvı miktarına göre su için.
4- İlaçlarınızın dozajları ile oynamayın: Hekiminizin bilgisi olmadan ilaçlarınızı almayı kesmeyin ya da dozajları ile oynamayın. Aşırı sıvı kaybı sonucunda da tansiyon düşüklüğüne bağlı bayılmalar gelişebildiği için ilacın dozu azaltılabilir.
5- Hafif yemekler tercih edin: Sıcak havalarda ağır yemekler yerine hafif ve lif içeriği yüksek, serinletici yiyecekler tercih edin. Özellikle hafif olması nedeniyle zeytinyağlı sebzeler ve meyve yiyin.
BİR YORUM YAPIN 0