Bireyin tüm yaşamını olumsuz yönde etkileyen sosyal fobi en yaygın görülen psikolojik rahatsızlıkların başında geliyor.
Bir yerden içeri girdiğinizde herkesin size baktığını mı düşünüyorsunuz? Ya da ne zaman bir şey söyleyecek olsanız “Acaba rezil olur muyum?” sorusu aklınıza mı takılıyor? O zaman sosyal fobiye sahip olabilirsiniz.
Sosyal fobi bir kişinin sürekli rezil olma korkusuyla yaşamasına verilen isimdir. Bu rahatsızlıkta kişi sürekli rezil olma, ayıplanma ve rencide edilme korkusu yaşar. En sık görülen psikiyatri hastalığı olan sosyal fobinin yaşam boyu görülme sıklığı %2-13 arasındadır. Sosyal fobisi olan kişiler insan içine çıkmaktan ya da görev, sorumluluk almaktan kaçınırlar. Sosyal fobisi olan birey kendini yetersiz ve değersiz görür.
Sosyal Fobisi olan kişiler sıkıldıkları bir durumla karşılaştıklarında nefes darlığı, yüz kızarması, nefes kesilmesi, titreme gibi fiziksel belirtiler de gösterebilir.
Bunların dışında sosyal fobisi olan kişilerde şu belirtiler gözlenir:
-Toplum içinde telefonla konuşamama,
-Kalabalık ortamlara girememe,
-Herkesin ona baktığını düşünmesi,
-Sessizce konuşan kişilerin onun hakkında konuştuklarını düşünme,
-Başkaları tarafından izlenirken çalışamama,
-Tanımadığı birileriyle telefonda görüşememe,
-Yabancı biriyle konuşamama, göz teması kuramama,
-Eve gelen misafirin tanıdık bile olsa aniden karşısına çıkamama,
-Sürekli küçük düşeceğine dair korkular,
Sosyal fobi aşırı koruyucu ya da mükemmeliyetçi ailelerin çocuklarında daha sık rastlanan bir durumdur. Bunun yanı sıra kötü bir hayat yaşama hayatta ki bazı başarısızlıklarda sosyal fobiye neden olabilir. Akrabaları arasında sosyal fobisi olan kişilerin bu rahatsızlığa sahip olma olasılıkları daha fazladır.
Sosyal fobi hem çok yaygın bir rahatsızlıktır hem de olumsuz etkileri sanıldığından daha fazladır. Bireyin tüm sosyal yaşantısını etkileyebilir.
BİR YORUM YAPIN 0