İnsan sağlığı için hayati vitaminlerden olan D vitamini eksikliğinin en büyük belirtisi halsizlik ve yorgunluk halidir. Peki, D vitamini eksikliği nasıl giderilir? D vitamini içeren besinler nelerdir? İşte, D vitamini eksikliğine dair tüm detaylar...
D vitamini nedir?
Vücudun ihtiyaçlarını karşılayan en temel kaynak D vitaminidir. D vitamini, fosfor ve kalsiyum emilimine olan katkısıyla oldukça önemli bir vitamindir. Kalsiyum yetersizliği ve kalsiyum fosfor oranındaki dengesizlik, çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ise kemik erimesi gibi sorunlara yol açabilir. D vitamini kemik sağlığının yanı sıra kas işlevleri ve denge için de gereklidir. Güneş ışığının direk cilde teması ile oluşan bir mineraldir. D vitamini, gelişimin yavaşlamaması ve kemik dokusu üretimi açısından oldukça önemlidir.
Günlük D vitamini ihtiyacı ne kadardır?
Günlük olarak alınması tavsiye edilen D vitamini ihtiyacı;
0-6 aylık bebeklerde 10 mikrogram
7-12 aylık bebeklerde 5 mikrogram
1-3 yaş çocuklarda 15 mikrogram
4-8 yaş çocuklarda 15 mikrogram
9-70 yaş aralığında 15 mikrogram
70 yaş üzerin de olan kişiler için 20 mikrogram
Hamile ve emziren kadınlar da ise 15 mikrogramdır.
D vitamini hangi besinlerde bulunur?
D vitamini az sayıda gıda da bulunur. Bu sebeple beslenme yolu ile D vitamini eksikliğini tamamlamak oldukça zordur. Kişinin D vitamini ihtiyacı besinler ile ortalama %20 giderilir. D vitamini eksikliğini giderebilmek için gerekli besinlerin dışında güneş ışığı almak da bu eksikliğin giderilmesine etki sağlayacaktır.
İçeriğinde D vitamini bulunan besinler;
*Peynir *Ton balığı *Somon *Uskumru *İstiridye *Balık yağı *Tereyağı *Yumurta *Patates
D vitamini eksikliği belirtileri nedir?
Uzun süreli D vitamini eksikliğinin meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri, kalp hastalıkları, depresyon gibi pek çok ciddi hastalığı tetiklediği uzmanlar tarafından bildiriliyor. Bununla birlikte aşağıdaki belirtilere de rastlanmaktadır;
*Özellikle kış aylarında güneşin kendini fazla göstermemesinden kaynaklanan kemik ağrıları, tüm vücut genelinde hissedilir ve kişiye yorgunluk hissi verir.
*Çok şiddetli olmasa da depresyona sebep olur. Bunun sebebi beyinde üretilen ve ruh halinin düzenlenmesinde kullanılan serotonin seviyesinin D vitamini eksikliğine bağlı olarak düşmesidir.
*Soğuk algınlığına sebep olur özellikle çocukların sık sık hasta olmalarının sebebi D vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. D vitamini eksikliği olan çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonlarının daha çok görüldüğünü ortaya koyuyor.
*D vitamini eksikliği vücudumuzdaki kas dokusunun büyük bölümünü oluşturan ve iskelet kasları olarak adlandırılan kasların zayıflamasına yol açabilir.
*D vitamini eksikliği başın normalden fazla terlemesine sebep olur.
*Bunun yanında kas krampları, halsizlik, eklem ağrıları, kilo alma, yüksek tansiyon, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, mesane sorunları, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunları erken dönem D vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alıyor.
Fazla D vitamini tüketiminin zararları nelerdir?
D vitamini vücudun ihtiyaç duyduğu orandan fazla alındığı takdirde vücut da bulunan kalsiyumun emilmesine yol açar bununda bazı yan etkileri olabilir;
-Mide bulantısı
-Kusma
-Kabızlık
-İştah kaybı
-Zayıflık ve kilo kaybı
-Akciğer, kalp gibi yumuşak dokularda kalsiyum birikimi
-Zihin karışıklığı
-Böbrek hasarı
-Böbrek taşı oluşumu
bahar 5 yıl önce
D vitamini suütte varmı☺
bahar 5 yıl önce
D vitamini başka nelerde var