Sabah kahvaltılarının, tatlı tuzlu yemeklerin vazgeçilmez malzemesi, hayatımızın merkezini işgal eden yumurtayı nasıl pişirmeliyiz? Yumurtayı doğru pişirme yöntemleri nelerdir? Canan Karatay yumurtanın pişmesi süresi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Yumurtanın en sağlıklı hali suda belirli bir süre pişirmek suretiyle olan haşlama usulüdür. Ancak az ya da çok haşlandığı vakit zehir olan yumurtanın pişme süresi çok önemlidir. Prof. Dr. Canan Karatay bu konuda bizleri uyarıyor. İşte, yumurtanın ideal pişmesi süresi ve doğru yumurta pişirme teknikleri...
Yumurta kaç dakikada haşlanır?
Özellikle sabah kahvaltılarında tüketilen yumurta bünye için çok faydalıdır, demir eksikliğini giderir, kilo vermeye yardımcı olur, doyurucu özelliği vardır, beyin sağlığına faydalıdır, yüksek kaliteli protein içerir, kemik sağlığı için çok önemli bir besin kaynağıdır. Yumurtalar vitamin açısından çok zengin değillerdir A, E, B16 vitamini dışında ama kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum başta olmak üzere birçok madde ve element açısından zengindir ve sağlık açısından bu maddeler önemlidir.
Ancak yumurtanın fazla pişirilmesi besin değerlerini kaybetmesine sebep olabilir. Prof. Dr. Canan Karatay, fazla pişirilmiş yumurtanın faydasını kaybettiğini, sağlığa yararından çok zararı olabileceğini açıkladı.
Yanlış pişirilmiş yumurta sağlığa zararlı olabilir!
Yumurtanın sarısının etrafı fazla pişmekten grileşmiş, yeşillenmiş ise o yumurta sağlığınız için zararlı hale dönüşmüştür. O yumurta dünyanın en iyi tavuğunun yumurtası bile olsa Omega-3 yağı, trans yağa dönüşmüş demektir. Bu durumda yumurta size yarardan çok zarar verecektir.
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşmakta ve ağzımıza aldığımızda dağılıp un ufak olmaktadır.
Aşırı pişirilme ve haşlanma sonucu, doğallığını kaybetmiş olan yumurta sarısı içinde bol miktarda trans yağ meydana gelmiştir. İşte, asıl sağlığa zararlı olan doğal yumurtanın kendisi değil de, kötü pişirilme sonucu ortaya çıkan trans yağlardır.
Bu nedenle, yumurta pişirilirken yüksek ısıda yandığı ya da kızartıldığı zaman da, aynı şekilde doğallığını kaybettiğinden ve bol miktarda trans yağ meydana geldiğinden sağlığa zararlı ve tehlikeli bir hale gelir.
Yumurtayı pişirmeden önce kabuğunu yıkayıp kurulayın. Yumurtaların kabuklarını dolaba koyarken yıkamamalısınız. Yumurtanın kabuğunda bulunan koruyucu tabaka yıkandığı zaman ortadan kalkar ve kabuk üzerindeki gözenekler açılır. Bu durum bakterilerin yumurtanın içine girmesine sebep olur.
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir.
Rafadan bir yumurta istiyorsanız, ocakta suyun içerisinde 3 dakika kaynatmak yeterlidir. Eğer bu şekilde süreyi ayarlayamıyorsanız, su kaynamaya başladıktan sonra yavaş olarak 100'e kadar sayın. Bu yöntemle yumurta rafadan olacaktır.
Kayısı kıvamında bir yumurta istiyorsanız yumurta kaynayan suya bırakılır ve 5-6 dakika kaynatılır. Daha sonra yumurta soğuk suya tutulur ve böylece kayısı kıvamında pişmiş olur.
M.Mesut 5 yıl önce
S. Yumurtayı çok kaynatınca (sarısının etrafında gri-yeşil renk olunca) dahi zor yiyorum. Rafadan/tavada az kızartıp yiyince içim almıyor. Yumurtada tüketmek istiyorum. Ne yapmalı?
Aslı 4 yıl önce
Yumurtayı haşlayıp ikiye bölüp üzerine bol baharat ekleyebilirsiniz kuru kekik nane pul biber vs
Yaşam 4 yıl önce
yumurtayı 6 dakika kaynatırsanız gri veya yeşile dönmüyor ama suluda olmuyor, tam pişmiş oluyor.