Aşırı duyarlılık ve yemeğe bağlı olarak görülen karın ağrısı kronik bağırsak sendromu kaynaklı olabilir. Peki, özellikle kadınlarda görülen bağırsak sendromu nedir? Bağırsak sendromu nasıl geçer? İşte, bağırsak sendromu belirtileri...
Bağırsakların beklenen performansı göstermemesi, gerektiği gibi çalışmamasıdır. Huzursuz bağırsak sendromu ya da irritabl barsak sendromu (İBS) isimleriyle de bilinir.
Bağırsak sendromu kabızlık ya da ishal, şişkinlik, kramp ve mide ağrılarına sebep olabilir. Gastroenteroloji Kliniği Prof. Dr. Mehmet Koruk bağırsak sendromunun kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü söyledi. Bağırsak sendromlarının sebebi tek bir nedene bağlı değildir. Genelde bağırsaklardaki motilite bozukluğu, aşırı duyarlılık ve gıda intoleransı sebep olarak gösterilir.
Bağırsak sendromu belirtileri nelerdir?
Huzursuz bağırsak sendromu, bilinen bir yapısal ya da biyokimyasal bozukluğun olmadığı, yemek, stres veya bazı farmakolojik ajanlar ile artabilen ve yaşam kalitesini önemli oranda etkileyen sonuçlar doğurabilir.
-
Aşırı gaz ve şişkinlik
-
İshal veya kabızlık
-
Karnın alt bölgesinde ağrı hissetme
-
Bağırsak hareketlerinde değişiklik
-
Mukus içeren dışkı
Eğer yukarıdaki belirtileri uzun zamandır yaşamaktaysanız bağırsak sendromu hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Bu belirtiler hayati tehlikesi fazla olan kolon kanseri gibi bir rahatsızlığın göstergesi olabilir. Bu sebeple bir doktora muayene olunması gerekir.
Bağırsak sendromu neden olur?
Bağırsak sendromunun oluşumu ile ilgili; Prof. Dr. Mehmet Koruk, huzursuz bağırsak sendromu şikayetlerinin tek bir nedenle izah edilmesinin zor olduğunu, soruna yol açan durumların henüz tam olarak anlaşılamadığını, genelde bağırsaklardaki motilite bozukluğu, aşırı duyarlılık ve gıda intoleransı olarak tanımlanmasına rağmen, aslında birçok hastada normal fizyolojik cevapların, genelde psikolojik faktörlerle abartılmış bir şekli olduğunu söyledi. Koruk cümlesine "Bu sendrom için kullanılan, kolon hastalığı ve kolit terimleri doğru değildir, çünkü hastalıkla ilgili belirtiler, sadece kolonla sınırlı değildir ve inflamasyon bu tabloda yoktur” şeklinde devam etti.
Bağırsak sendromu en çok kadınlarda görülür!
Tüm dünyada erişkin ve adolesanların yüzde 10-20’sinde bu hastalığa uyan semptomlar görülmektedir. Ülkemizde ise yüzde 6.3-19.1 arasında bulundu.
Bağırsak sendromu kadınlarda erkeklere göre 3-7 kat daha fazla görülür. Bazı çalışmalarda hem çocukluk hem de erişkin kilolu kişilerde daha fazla görüldüğü bildirilmekle beraber normal kilolu kişilerden farklılık olmadığına işaret eden çalışmalarda bulunmaktadır.
Bağırsak sendromu rahatsızlığına alınacak önlemler;
-
Kahve, kola gibi kafeinli içecekler ve asidik yiyeceklerden uzak durun.
-
Tatlılardan ve rafine un içeren yiyecekler yenmemeli.
-
Gluten tüketiminizi azaltmanızı önler.
-
Balık, kırmızı et gibi hayvansal proteinleri tüketmemeye çalışın.
-
Günde 6 küçük öğün yemeye çalışın. Ayrıca yiyeceklerinizi iyicene çiğneyin.
-
Bol bol su için. Havuç ve pancar suyu karışımı çok iyi gelecektir.
-
Probiyotik tüketiminizi arttırın. Fermente sütler, yoğurtlar ve diğer probiyotik yiyecekler bağırsaklarınızı güçlendirecektir.
-
Narenciyeler, şeftali, çilek, kivi, elma ve papaya tüketin.
-
Nane yağı iyi bir koruyucu olacaktır.
-
Çaylar söz konusu olduğunda, rezene tohumu, nane veya melisa çayı en etkili çaylardır.
esma 3 yıl önce
benim de 5-6 gündür ne zaman yemek yesem tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorum ve karın-kasık ve bel bölgemde inanılmaz bir ağrı var regl olmadığına da eminim acaba çok kahve tükettiğimden kaynaklanıyor olabilir mi dediğim gibi yemek yiyorum ve yemek midemde 5 dakika kalmıyor :(((((
Abdurrahman 3 yıl önce
Bende aynı şikayetleri yaşıyorum 10 yıldır bu hastalıkla uğraşıyorum o kadar doktora gittim bir türlü çaresini bulamadılar, buna alışacaksınız deniyor, Allah düşmanıma dahi böyle bir acı vermesin inşaALLAH. Çeken bilir, daha iyi doktor bilen varsa, yada gittiği doktorda düzelen varsa yardımcı olursa sevinirim :( Herkese acil şifalar versin Rabbim
müzeyyen 3 yıl önce
yusuf karaaslan doruk hastanesinde bursada
Kerem 4 yıl önce
Benim karnım hem gurulduyor hem agrıyor hem isal noldu gunu bilemedim
Dilan 4 yıl önce
Ya ben kendimi bildim bileli bu ağrı var sürekli ya ishalim yada kabız ağrılar geçmiyor okulda 1 saat tuvalette kalıyorum okula gidemiyorum hep geç kalıyorum bıktım artık evde bile rahat yok ne zaman yemek yesem aynı şey bıktımmmm
Ozlem 4 yıl önce
Kasık ve bel ağrınız oluyormu
onur uyar 5 yıl önce
arakadaşlar bende yaklasık 1 aydır karnıma bıçak saplanır gibi arasıra sancı giriyor ve kabızım dışkının hepsını atamıyorum.1 ay önce yarım kolonoskopi oldum ve endoskopide oldum aynı gun midede bakteri çıktı dr ilaç felan verdı onları kullanmaya başladım ilaçlar bıtınce bu problemım ortaya dr için tekrar randevu aldım.sizde kolonoskopiden sonra veya böyle bir problem oldumu
Salih 5 yıl önce
Bende de aynı sıkıntı var yaklaşık 20 gündür böbreklerde agriyormu