Günümüzde bir çok insanın karşılaştığı kansızlık problemi nasıl tedavi edilir? Bitkisel takviyeler kansızlığı giderir mi? Kansızlık nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Kansızlığa iyi gelen besinler nelerdir? İşte, kansızlığa bitkisel çözümler...
Anemi olarak da bilinen bu tablo kan hastalıkları içinde en sık rastlanılan bir durum olup, kanımızın içindeki alyuvar dediğimiz hücrelerin sayısının azalmasıdır. Daha ayrıntılı açıklamak gerekirse, alyuvarların da içinde oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobin miktarının normalin altına düşmesidir. Kanda ki hemoglobin miktarının erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda ise 12 g/dL değerleridir. Bu değerlerin aşağısına düşmek pek çok sağlık sorununa neden olabilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL’nin altı kansızlık olarak kabul edilir. Çocuklarda kansızlığın erken evrede saptanması çok önemlidir çünkü başta gelişim geriliği olmak üzere ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.
Kansızlık tedavi edilmediğinde ya da geciktirildiğinde önemli sonuçlara imza atar. Çocuklarda gelişim yavaşlaması yaşanır. Fiziksel aktivite azalır. Hastalıklar daha sık görülür. Algılama, öğrenme ve yorumlama fonksiyonları azalır, dikkat dağılması, yorgunluk ve ilgisizlik artar (okul başarısı düşer). Yetişkinlerde; Sürekli yorgunluk hissi vardır, halsizlik oluşur, iş gücü azalır. Hastalıklar daha sık görülür.
Kansızlığın sebepleri nelerdir?
-
Kansızlığın en önemli ve en sık rastlanılan sebebi demir eksikliğidir. Kemik iliği, kırmızı kan hücresi üretebilmek için demire ihtiyaç duymaktadır. Hemoglobin molekülü oluşumu için demir, büyük bir öneme sahiptir. Yeme alışkanlığından ya da başka bir sebepten dolayı yeterli miktarda demir alınamaması durumunda kansızlık oluşur.
-
Hamilelik sırasında alınan bol miktardaki sıvı kanın seyrelmesini sağlar. Bu duruma vücut tepki olarak kansızlık ile karşılık verir.
-
Kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi için gerekli olan vitamin ve mineraller yani folat, demir ve B12 vitaminlerinin alınması gerekir.
-
Kansızlığa sebep olacak herhangi bir kaza sonucu yaşanan kan kaybı.
-
Kronik rahatsızlıklar da kansızlığa sebep olur. Anemi çeşidine göre kanser veya kronik enfeksiyon gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir.
-
Kansızlık, böbrek rahatsızlıkları ile de ilişkilidir. Böbreklerden salgılanan erythropoietin isimli bir hormon, kemik iliğinin kırmızı kan hücresi yapımına yardımcı olur. Böbreklerde yaşanan birtakım sorunlar sonrası bu hormon salgılanamaz ve kırmızı kan hücresi üretiminde azalmalar meydana geleceğinden anemi oluşumu kaçınılmaz bir hal alır
-
Alkol tüketimi vücudun kırmızı kan hücrelerinin üretimini yavaşlatır. Bu durum da kansızlığa sebep olur.
-
Bebeklerde; ek besinlere geç başlama, anne sütü yerine inek sütüyle beslenme kansızlığa neden olabilir. Özellikle 6-24. aylar arasında sıktır.
-
Erişkinlerde ise vejetaryenlik, yanlış uygulanan zayıflama rejimleri ve yeme bozuklukları da kansızlığa neden olabilir.
-
Adet kanaması fazlalığı kansızlığa yol açabiliyor.
Kansızlık Belirtileri nelerdir?
-
Yorgunluk
-
Dikkat eksikliği
-
Üşüme
-
Çabuk yorulma
-
Bağışıklık sisteminin zayıflaması
-
Ciltte, göz kapaklarının iç kısmında ve avuçta solukluk
-
İştahsızlık
-
Kabızlık
-
Nefes darlığı
-
Çarpıntı
-
Yutkunma zorluğu
-
Tırnak çatlamaları
-
Tırnakların kaşık şeklini alması
-
Ağız kenarlarının çatlaması
-
Saç dökülmesi
-
Dilin şişmesi, kızarması ve çatlaması
Kansızlığın sebep olduğu sorunlar nelerdir?
-
Hamile kadınlar da; bebek ölümleri artabilir, düşük kilolu bebek doğurma ve erken doğum riski çoğalır.
-
Doğum sonrası lohusalık döneminde problemler yaşanabilir.
-
Bebeklerde ve çocuklar da büyüme yavaşlar. Fiziksel aktivite azalır.
-
Hastalıklar daha sık görülür
-
Çocuklarda, algılama, öğrenme ve yorumlama fonksiyonları azalır, dikkat dağılması, yorgunluk ve ilgisizlik artar.
-
Sürekli yorgunluk hissi vardır, halsizlik oluşur, iş gücü azalır.
Kansızlığa iyi gelen besinler nelerdir?
Anemi tanısını doğrulamak için çeşitli kan tahlilleri yapılmalıdır. Bu tahliller, kandaki B12 vitamini, vitamin, mineral ve folik asit seviyesini belirler. Yeterli miktarda değilse ekstra vitaminler ve ilaç takviyeleri alınır. Ama bunlar dışında bitkisel takviyelerde almak mümkündür.
-
Pancar suyu demir de dahil olmak üzere birçok besin açısından zengin olduğundan, anemi için en etkili bitkisel çözümlerden biridir. Hemoglobin seviyenizi eski haline getirmek için her sabah büyük bir bardak taze, şekersiz pancar suyu için.
-
Bir muzu ezerek püre haline getirin ve buna bir yemek kaşığı bal ekleyerek karıştırın. Vücudunuza çok çeşitli vitaminler, mineraller ve amino asitler sağlamak için akşam yemeklerinden sonra bunu yiyin.
-
Domates A, C ve K vitaminlerinin mükemmel bir kaynağıdır. Taze domates suyu veya domates püresi anemi için mükemmel bir doğal tedavidir. Domatesler de iyi bir demir kaynağıdır.
-
Meyve sıkacağı ile büyük bir elmanın suyunu çıkarın ve eşit miktarda taze domates suyu ile karıştırın. Anemiyi önlemek veya tedavi etmek için sabahları kahve içmek yerine bu karışımdan için.
-
Isırganotu, kan yaptırıcı özelliği nedeniyle, kansızlığa karşı mutlaka kullanılması gereken bir bitkidir. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve süzülür. Bu çay günde 3-4 bardak içilir.
-
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, folik asit zenginidir. Ispanak, brokoli, kuşkonmaz ise bol miktarda demir de içerdiğinden kansızlığa ilaç gibi gelir. Bu sebzelerden sık sık tüketmeye özen gösterin
-
Keçiboynuzu Pekmezi kansızlığa çok iyi gelir. İyi bir demir deposudur. Gün içinde 2-3 tatlı kaşığı yenir ise erkekler için iyi bir afrodizyaktır ve cinsel gücü artırır. Kadınlarda görülen anemi için çok yararlıdır.
-
Doktorunuz bu ev ilaçlarına ek olarak demir takviyeleri ile birlikte B12 vitamini, folik asit veya çoklu vitamin tabletleri önerebilir. C vitamini vücudun demir alımı için bir katalizör olduğundan, maksimum fayda sağlamak için demir takviyelerinin yanında portakal suyu içmeniz daha iyi olur.
İhmal edildiğinde aşırı derecede ciddi sorunlara yol açabileceği için, kansızlığı hafife almayın ve mutlaka doktora gidin. Sürekli kan kaybı durumunda veya kansızlık ciddi boyutlara geldiğinde kan transfüzyonu (nakil) gerekebilir.
Şükran 5 yıl önce
Surekli kanım düşüyor hersene ilaç igne kullanmaktan sıkıldım kan yapıcı bitkilerdende yiyorum ama işte yine aynı kansızım