Kadın hastalıklarının en sık yaşandığı yer olan rahimdeki komplikasyonları incelemek için yapılan bazı tetkikler kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Ancak gelişen teknolojiyle beraber rahimin hasar almadan hastalıkları tespit etmek için bir cihaz geliştirildi. Ayrıca bu cihaz gebe kalma olasılığını da artırdığı söyleniyor. Peki ağrısız rahim filmi nedir? Ağrısız rahim filmi nasıl çekilir? Hangi hastalıklar için yapılır? Sizler için uzman görüşü ile beraber derlediğimiz ağrısız rahim filmine dair merak edilen her şeyi haberimizin detayına eklendik.
Yumurta ve spermin birleşmesini sağlayan yol tüpleri ve bebeğin anne karnındaki yeri olan rahim boşluğunun sağlık durumunu incelemek için yapılan teste rahim filmi denir. Bilim litaretüründe buna histerosalpingografi geçiyor. Kısaltılmışı HSG olan bu yöntem rahim içini hasara uğratmadan hastalıklar tespit edilir. Bu cihaz aynı zamanda yumurtalık kanallarını açtığından gebelik durumunu artırır.
AĞRISIZ RAHİM FİLMİ NASIL YAPILIR?
Gelişen teknoloji ile bu işlem olduğundan daha kolay yapılmaktadır. C kollu röntgen denilen cihazla yapılan işlemde anesteziye gerek kalmadan ağrısız ve kısa bir süre de işlem gerçekleşir. Röntgen masasındaki yatağa sırt üstü yatırılan hastanın vajinasına bir alet yerleştirilir. Yumuşak uçlu kateterle rahimin ağız kısmından içeri sıvı aktarılır. Sıvının tüplere olan akışı röntgen cihazından takip edilir. Uygun pozlardaki görüntüler kaydedilir. Kişiden kişiye değişen durumlar söz konusu olsa da ortalama süresi en fazla 2 dakikadır. Sıvının geçişi esnasında az şiddetli adet sancılarına benzer durumlar yaşanır. Ancak uygulamada kesinlikle şiddetli bir ağrı söz konusu değildir.
AĞRISIZ RAHİM FİLMİNİN ÖNEMİ NEDİR?
Tüpleri kapalı bir kadının gebe kalma ihtimali düşüktür. Gebelik için olumsuz bir durumu önceden tespit etmek için rahim filmi çekilir. Böylece hangi tedavi yönteminin uygulanacağı kolaylaşacak ve gebe kalma ihtimali artacaktır. Bu uygulama aynı zamanda tüp bebek veya aşılama tedavilerine başlanmadan önce yapılır.
GEBELİK ORANI YÜKSELİR...
İnceleme esnasında rahim boşluğuna boşaltılan ilacın tüplerden daha rahat geçmesi için baskı uygulanır. Bu işlem sırasında esnasında tüplerde bulunan yapışıklıklar, adet atıkları, mukus tıkaçları ve kan pıhtıları temizlenir. Böylece sperm ile yumurta daha kolay döllenir. Kullanılan sıvı maddenin antimikrobiyal etkisi ile uzun süre rahim duvarını temiz tuttuğundan embiryonun rahim mukozasını daha sıkı tutunmasını sağlar. Bu da hastada düşük riskini azaltır.
BİR YORUM YAPIN 0