Parmak çıtlatmanın zararları nelerdir, nasıl bırakılır?

Parmak çıtlatmak çok yaygın fakat belki de fark etmeden yaptığınız bir alışkanlıktır. Peki parmak çıtlatmanın eklemlere zararı var mı? Parmak çıtlatmanın zararları nelerdir?

Bazıları ses çıkarıncaya kadar tek tek parmaklarını uçlarından çeker. Bazıları ellerini yumruk yaparak veya parmaklarını geriye doğru iterek hepsini aynı anda çıtlatır. O sırada yanlarında biri varsa bunun eklemlere ne kadar zararlı olduğunu hatırlatacaktır. Bazıları için parmak çıtlatma gergin oldukları anlarda başvurulan bir alışkanlık iken bazıları da rahatlamak için yapar. Araştırmalarda farklı sonuçlar çıkmakla beraber, çoğunluğu erkekler olmak üzere, insanların yüzde 25’i ila 54’ü bu yola başvurur. Parmak çıtlatmak için hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, çıtlatma sesi aynı şekilde çıkar. Eklemler arasındaki boşluk artınca, eklem sıvısı içindeki gazlar minik baloncuklar oluşturur; artan boşluğa dolan ekstra sıvı bunların birleşip daha büyük baloncuk oluşturarak patlamasına neden olur. Eklemler bir kez çıtlatıldı mı yaklaşık 15 dakika boyunca yeniden çıtlatılamaz. Bu sırada eklem normal haline döner ve sıvı içinde daha fazla gazın çözülmesi, böylece yeni baloncukların oluşması mümkün olur.

Sürekli parmak çıtlatanlar dikkat: Parmak çıtlatmak eklemlere zarar verir mi?İLİŞKİLİ HABERSürekli parmak çıtlatanlar dikkat: Parmak çıtlatmak eklemlere zarar verir mi?

PARMAK ÇITLATMANIN ZARARLARI NELERDİR?

Her ne kadar bazı kaynaklar parmak çıtlatmanın ciddi bir probleme yol açmayacağını söylese de, ihtimal dahilinde olabilecek bazı zararları belirtmekte fayda var diye düşünüyoruz. İşte parmağınızı çıtlattığınızda oluşabilecek problemler:

- Parmaklarınızı çıtlatmak bağlarınızın zarar görmesine neden olabilir.

- Uzun yıllar boyunca parmak çıtlatmak parmaklarınızın zayıflamasına ve ellerinizin gücünün azalmasına yol açabilir.

- Yapılan bir araştırmaya göre parmaklarınızı çıtlatmak eklemlerde şişliğe neden olabilir.

-Eklem kapsüllerinde yumuşak doku hasarı oluşabilir.

-Kemikleri birbirine bağlayan yumuşak dokularda hasar meydana gelebilir.

- Parmak çıtlatan kişilerin kavrama yeteneği parmak çıtlatmayan kişilere göre daha düşük olabilir.

PARMAK ÇITLATMAK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER!

- Parmak çıtlatma erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür.

Hangi araştırmayı okuduğunuza bağlı olarak insanların %25 ila %54’ü parmaklarını çıtlatır.

- Parmaklarınızı bir kez çıtlattıktan sonra yaklaşık 15-20 dakika boyunca aynı parmağı bir daha çıtlatamazsınız. Çünkü açığa çıkan gazların tekrar eklem sıvısına karışması belirli bir süre gerektirmektedir.

- Parmak çıtlatmanın ellerde titremeye yol açmadığı söylenmektedir. Eğer ellerinizde titreme varsa bunun arkasında muhtemelen başka bir nörolojik neden vardır ve doktora görünmeniz gerekir.

- Bazı kişiler parmaklarının ucundan çekerek, bazıları ise ellerini yumruk yaparak ya da parmaklarını geriye iterek parmaklarını çıtlatırlar. Ama çıtlatma sesi hepsinde aynı çıkacaktır.

- Tam parmaklarınızı çıtlattığınız anda röntgen çektirecek olsanız hava kabarcıklarını görmeniz mümkün olacaktır.

- Parmak çıtlatmak her ne kadar çıtlatan kişiyi rahatlatsa da, etraftakilerin sinirini bozabilmektedir.

PARMAK ÇITLATMAKTAN NASIL BIRAKILIR?

- Ellerinizi başka bir şeyle meşgul edin. Mesela elinizle kalem ya da bozuk para çevirmeyi öğrenin. Böylelikle hem kendinize zarar vermeyecek bir alışkanlık kazanmış olursunuz hem de parmaklarınızın gücünü ve koordinasyonunu arttırmış olursunuz.

- Hem parmaklarınızı hem de zihninizi meşgul edecek bir hobi edinin. Mesela resim yapın, yazı yazın, boyama yapın ya da yeni bir puzzle’a başlayın.

- Çantanızda el kremi bulundurun ve parmağınızı çıtlatmak istediğinizde hemen çantanızda kremi çıkarın ve ellerinize sürün. Böylelikle hem elleriniz meşgul olacak hem de yumuşak ve nemli ellere sahip olacaksınız.

- Yakın arkadaşınızdan ya da aile bireylerinden parmağınızı çıtlatmanız durumunda sizi uyarmalarını isteyin. Genellikle etrafınızdakiler parmağınızı çıtlattığınızın daha fazla farkında olurlar.

- Stres topu kullanmayı deneyin. Parmak çıtlatmanın size vereceği rahatlamayı stres topu ile sağlayabilirsiniz.

- Parmakları çıtlatma pozisyonuna getirip çıtlatmadan hafifçe esnetebilirsiniz.

- Parmak germe egzersizleri uygulayabilirsiniz.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 24

Melek 2 yıl önce

Ben 15 20 dk geçmeden kıtlatıyom parmağımı şu anlık birşey yok ama ilerde olur diye çok korkuyorum bırakmaya çalışıcam..

Yahya 2 yıl önce

Arkadaşlar ben sadece yataktan kalktıktan sonra yatmadan önce Çıtlatiyom

Toplam 1 beğeni

Ensar yildiz 3 yıl önce

bazen parmaklarimi satirla koparasim geliyor

Toplam 1 beğeni

NALAN 3 yıl önce

ÇOK BEGENDİM NASIL KURTULABİLİRİM BU ÇITLATMADAN DİYE OKUDUM L BİLEĞİME VARANA KAAR TÜM VUCUT ÇIT ÇIT BENDE KORKUYORUM DAHA İLERİDE BİŞEY YAPAMAZSAM DİYE :) İLERİ YAŞ İİN ENİŞEM EN ÇOKTA. UMARIM BİR UĞRAŞ BULUP KURTULURuM:(

Toplam 2 beğeni

Ensar yildiz 3 yıl önce

bende 40 senedir kotu durumdayim eger parmak kitlarsa rahatliyom kitlamasa kirana kadar birakmiyom bir parmagim ayni yerden onlarca kez ust uste kitlatiyom eroin man gibi birakamiyom

Toplam 0 Beğeni

Yasemin 3 yıl önce

Bütün eklemlerimi çıtlatıyorum ve bu gün yaşlanınca titrer ellerin dediler burayıda okuyunca iyice korktum inş bırakırım...

Toplam 6 beğeni

irem sude 3 yıl önce

bıraktın mı bari

Toplam 0 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun