Çoğu kimsenin bilmediği ancak tam bir vitamin deposu olan guava meyvesi son yıllarda popüler olmaya başladı. Hoş kokusuyla dikkatleri hemen üzerine çeken bu meyvenin anavatanı Batı Amerika ve Hindistan'dır. Üst solunum yollarına neden olan virüslere karşı etkilidir. Ülkemizde ise 5 yıldır üretiliyor. Guava meyvesine dair merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Peki guava nedir ve faydaları nelerdir?
Asya ülkelerinden dünyaya yayılan mucize meyve guava; göz sağlığından, kilo vermeye kadar pek çok konuda vücuda yardımcı olan bir besin kaynağıdır. Herhangi kimyasal işleme maruz kalmadan uzun yıllar muhafaza edilip tüketilebilir. Bilim literatüsünde Psidium'dur. Latince de psidium nar anlamına geliyor. Guavanın yaklaşık 100 kadar türü bulunuyor. İçeriğinde yüksek miktarda A ve C vitamini vardır. Bunun yanı sıra folik asit,potasyum,manganez ve bakır mineralleri bakımından zengindir. Guavanın iki çeşidi vardır. Elma ve çilek guavana olarak geçer. Dış yüzeyi yeşil olana elma guava, kırmızı olana ise çilek guavana denir. Dış kabuğu serttir ancak içeriğindeki etli kısım oldukça yumuşaktır. Türüne göre tadı değişir. Acı veya tatlı bir tada sahiptir.
Sıcak iklim koşullarını seven guava ülkemizde son yıllarda Mersin Silifke ilçesinde yetiştirilmeye başlandı. Seri üretim yapılan guava buradan Türkiye'nin dört bir yerine satılıyor. Kilosu oldukça pahalı olmasına rağmen guava meyvesi özellikle artan salgın virüslere karşı bağışıklık sistemi için gerekli vitamin ve mineralleri karşılar.
Amerika'da genellikle meyve soslarına eklenir. Sirkesi yapılır. Sos ve sirke yemeklere eklenir. Asya ülkelerinde ise meyve çiğ halde tüketilir. Ancak çok farklı tüketimi vardır. Kesilip üzeri tuzlanıp karabiber dökülür. Sokaklarda sıklıkla bu meyveye rastlanabilir. Asya ülkelerindeki sokaklarda erik tozuna batırılmış bir halde bulunabilir. Ancak Hintliler genellikle kaya tuzu tercih eder. Diyet yapmak isteyenler salatalarına ekleyerek tüketir. Yüksek miktarda pektin içeren guava meyve suyu olarak üretilir. Tart ve jölesi de yapılır. Meksika ve Küba gibi ülkelerde suyunun tüketimi popülerdir. Ayrıca bazı ülkeler domates gibi tüketir. Meyve ve yapraklarından çay da yapılır. Bu çay hazımsızlığa iyi gelir.
GUAVA MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- Turunçgillere oranla 4 kat daha fazla C vitamini içeren guava, cilt parlamasını ve saç dökülmesini azaltır. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Guavana boğaz da virüs ve enfeksiyonlu hücrelerin birikmesini önler. Akciğerlere virüsler gitmeden yok eder. Uzmanlar bu yüzden bol bol tüketilmesini önerir.
- Diğer meyve çeşitlerine göre şeker ve karbonhidrat oranı düşük olan bu besin, hem diyabet hastalarının hem de kilo vermek isteyenlerin rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir.
- Havuçta bulunan A vitaminin 2 katı bu meyvede bulunduğundan göz problemlerine de iyi gelir. Özellikle ileri yaşlarda görülme ihtimali olan görme problemlerini engeller.
- Yoğun ve tempolu çalışmadan sonra kemik ve kaslarımızın güçlenmesi için magnezyum oranı yüksek besinler tüketmeliyiz. Gün sonunda 3 adet tüketilen guava meyvesi magnezyum eksikliğini azaltmada yardımcı olur.
- Kan şekerini dengeleyen guava, aynı zamanda lif oranı yüksek olduğundan uzun süre tok kalmayı sağlar. Bu yüzden diyet yapanlar için ideal bir besin kaynağıdır. Bağırsakları hızla çalıştırır. Kabızlığın önüne geçer.
Cengiz Kumluca 4 yıl önce
Çok güzel bir meyve bakım istemiyor 6 yıl sonra felan meyveyi tam tutuyor, bahçenin köşesine 1tane dikilmeli
Şahin 4 yıl önce
Çok hoş bi aramolı kokusu var, ben normal kızarmaya yakın tüketiyorum, birçok şekilde tüketiliyormuş...
Fikri Bayram 4 yıl önce
Yine kim acaba yurtdışından Türkiyeye getirdi ki...
Aziz 4 yıl önce
Türkiye mersin ilimizde yetişen bir meyve
Ayse 6 yıl önce
Nerde bulabildinizki BU meyveyi
Bıktık 6 yıl önce
Bu meyveyi ye ye bıktık. O kadar çok ki.