Lejyoner hastalığı nedir? Lejyoner hastalığı belirtileri ve tedavisi var mı?

Koronavirüs salgınından sonra uzmanlar özellikle kapalı ortamda klimalı gibi alanlarda çalışanlar için ciddi uyarılarda bulundu. Sulak ortamda artan lejyoner virüsü klima ve duş başlığı gibi alanlarda da yaşamaktadır. Bu anlar temizlenmediği takdirde virüs ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Eklem ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Peki Lejyoner hastalığı nedir?

Legionella pneumophila bakterisi akarsu, nehir, göl, sauna, buhar odaları, hamam, jakuzi, fıskiye havuzu, klima ve duş başlığı gibi ortamlarda çoğalır. Hemen hemen her gün birçok insan bu bakteriye maruz kalır lakin bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler de akciğere yerleşir. Hastalık tarihte ilk kez 1976 yılında İtalya'da lejyoner yani Roma askerlerinin topluluğunda görülmesiyle Lejyoner hastalığı adını alır. Bağışıklığı zayıf olan insanlar daha hızlı yakalanır. Sulak alanlarda çoğalan virüs sinüs yollarında boğaza oradan akciğere yerleşir. Akciğeri fonksiyonlarını olumsuz etkilediğinden zatürre hastalığıyla karıştırılır. Uzmanlar pandemi sürecinde koronavirüsten kaçarken bu tarz virüslere yakalanma oranın tehlikesinden bahsetti. Kapalı ortamda çalışan ve klima kullanımının artığı bugünlerde bu tarz vakaların artmasıyla uzmanlar uyarılarda bulundu. Sıklıkla klimaların temizlenmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar koronavirüs sonrası ciddi diğer virüslerin ihmal edildiğini belirtti. Sigara kullanan ve sağlıksız beslenenler için tehlikeli olan lejyoner virüsünün Temmuz ve Ağustos aylarında risk oranının yüksek olduğu hatırlatıldı. 

Saç nezlesi neden olur? Saç nezlesinin belirtileri nelerdir ? Saç nezlesi kimlerde görülür?İLİŞKİLİ HABERSaç nezlesi neden olur? Saç nezlesinin belirtileri nelerdir ? Saç nezlesi kimlerde görülür?

lejyoner virüsü akciğerlere yerleşir

lejyoner virüsü akciğerlere yerleşir

LEJYONER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

  • Yüksek ateş, halsizlik, eklem ağrısı, kuru öksürük, baş ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtilerle lejyoner hastalığı kendini gösterir. Erken tanı her hastalıkta olduğu gibi lejyoner hastalığında da büyük önem taşır. Aksi halde erken teşhis edilmeyen bu hastalık ölüme bile yol açar.
     
  • Erken teşhis edilen hastalık lejyonella bakterisinin vücuttaki evresine göre değişir. İlk evrede olan bakteriye antibiyotik tedavisi uygulanır. Ancak hastalık orta veya son evredeyse kontrol altına almak için hasta yoğun bakım ünitesinde tedavi edilir.
     
  • Bu bakteriye maruz kalmamak için; klimalar, duş başlıkları, çeşme uçları, lavabolar ve havuzlar sürekli temizlenmelidir.

yüksek ateş ve eklem ağrılarıyla kendini belli eder

yüksek ateş ve eklem ağrılarıyla kendini belli eder

KİMLER RİSK ALTINDADIR?

- Hastane çalışanlar

- Uzun süre kanser tedavisi gören kişiler

- Kortizon tedavisi görenler

- Organ nakli olmuş hastalar

- Sürekli alerjisi olanlar

- Astım ve KOAH hastaları

- Yaşlı ve çocuklar

akciğerlere yerleşen virüs zatürre ile karıştırılır

akciğerlere yerleşen virüs zatürre ile karıştırılır

LEJYONER HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Her riskli enfeksiyonlu hastalıkta olduğu gibi lejyoner hastalığında da antibiyotik tedavi ile başlanılır. Ancak bu süreçte bol bol su tüketimi sağlanır. Virüslerin akciğer ya da boğaza yapışmaması için su en doğal tedavidir. Bu tarz enfeksiyonlar evde doğa yolla tedavi edilmez bu yüzden mutlaka bir uzmana başvurulması gerekir. Hastalık yüksek ateş nedeniyle farklı sağlık sorunlarına neden olmadan profesyonel yollarla durdurulmasında fayda var. Bunun yanı sıra yüksek ateş dolayısıyla yaşanan vücut ağrıları da dindirilir. 

Dondurucuda barbunya nasıl saklanır? Kışlık barbunya

İLİŞKİLİ HABER

Dondurucuda barbunya nasıl saklanır? Kışlık barbunya
Pizza diyeti ile 7 günde 2 kilo verin! Pizza diyeti nasıl yapılır? En kolay pizza tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Pizza diyeti ile 7 günde 2 kilo verin! Pizza diyeti nasıl yapılır? En kolay pizza tarifi

BİR YORUM YAPIN 1

Zeki 6 yıl önce

Neler duyuyoruz her gün yeni bir şey