Balın kaliteli olup olmadığı nasıl anlaşılır? Gerçek bal böyle olur...

Sofralarımızın vazgeçilmezi en kadim lezzetlerden biri olan bal oldukça hassasiyet gerektiren bir meseledir. Şekerde, glikozdan ve bilimum hile ile yapılan ballar lezzet verse de tehlike saçar. Peki, kaliteli bal nasıl anlaşılır? İşte, gerçek balı anlamanın püf noktaları...

Kış aylarında kovanlarında beslenen arılar, bahar ayına kadar çıkmazlar ve kesinlikle şeker takviyesi almazlar. Dışarıdan müdahaleyi kesinlikle kabul etmeyen arılar bahar ayların topladıkları polenlerle bal yaparlar. Günümüzde hilenin oldukça fazla olduğu bal sektöründe glikoz şurubunu ham madde olarak kullanıyorlar. Bu sahte balı gerçek baldan ayırt etmek için ise bazı yöntemlere başvurulabiliyor. İşte, Bursalı bal üreticisi Kazım Dursun'dan kaliteli balı anlamak için ip uçları...

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

* Sahte ve gerçek balı ayırt etmenin bir yolu onu yakmaya çalışmaktır. Bal eğer yanmıyorsa gerçek baldır. İçinde glikoz şurubu bulunan bal hemen alev alır ve yanmaya başlar

* Gerçek balı anlamanın yolu balın akışkanlığıdır. Kavanozdan alınan balı aşağı doğru akıttığınızda bal sürekli akar. Bal kesik kesik akıyorsa o bal sahte baldır.

* Gerçek bal donmaya meyillidir. Gerçek bal 2 ayda donar. Halk arasında bilinenin aksine şekerlenmeyen bal hakiki bal değildir. Şekerlenen balın eski halini alabilmesi için güneşe çıkarılmasıyla ya da kabıyla birlikte sıcak suya koyulması yeterli olacaktır.

* Bir balın gerçek bal olduğunu anlamak için balı ince bir tabaka halinde tırnağınıza sürün ve keçeli kalemle yazın. Eğer yazıyorsa gerçek baldır.

* Gerçek bal geniz yakar. Balın tadı biraz keskin ve acıdır. Bunun için hakiki bal eğer gerçekten hakiki bir bal ise genizleri yakan bir tadının olması gerekir.

* Hakiki balın rengi koyu kokusu hafiftir. Doğal balda renk yoğunluğu sahte ballara göre biraz daha fazladır. Gerçek balın rengi koyu olduğu gibi kokusu da koyu yani yoğun değildir. 

* Balı kaşıkla alıp yere döktüğünde sahte bal uzayıp resmen örümcek ağı gibi havada uçar.

BİR YORUM YAPIN 9

Özkan DURMUŞ 3 yıl önce

Bir arıcı olarak yazıyorum. Bu bilgilerin tamamı yanlış. Gerçek balı ya da balın kalitesini anlamanın laboratuvar analizinden başka yolu yoktur. İnsanları yanlış bilgilendiriyorsunuz. Balın rengi, akışkanlığı, tadı, aroması tamamen nektar aldığı bitkiye göre değişir. Burada ki tek doğru bilgi; çiçek ballarinin donduğudur. Ancak verilen süre yine yanlış. Donma süresi de değişkendir

Toplam 4 beğeni

Emre 4 yıl önce

Boğazı yakarmi gercek bal

Toplam 1 beğeni

Durmuş 4 yıl önce

Gerçek bal genizi yakar tatlı bir acılık verir, şurup gibi tatlı olmaz.

Toplam 1 Beğeni

Korkut 4 yıl önce

Gerçek Bal genizi yakar biraz keskin ve acıdır demişsiniz. Benim ürettiğim çam balı yüzde yüz gerçek doğal eminim. Genizi yakmıyor ve acı değil. Gerçek Bal olmuyor mu şimdi? Okuyucuları aydınlatırsanız sevinirim.

Toplam 11 beğeni

Aktekin 3 yıl önce

Çam balı yakmaz

Toplam 0 Beğeni

Durmuş YELTEKİN 4 yıl önce

Çam balı yakmaz, Çiçek balı yakar ..

Toplam 1 Beğeni

Sezgin Ahmed 5 yıl önce

Bilgiler icin sagolun

Bayram borandag 5 yıl önce

Küçükken annemin bana yedirdigi.petek mumu karışımlı o katı bal ve o tat bu Ballada buluyorum.

Toplam 1 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun