Yüzyıllar önce tüketilen sarı karpuzun unutulmaya yüz tutmuş o eşsiz lezzeti tekrardan yetiştirilmeye başlandı. Şifa deposu olan sarı karpuzu önceden bilmeyenler bozuk olduğunu sanıyordu. Ancak uzmanlar sarı karpuzun mucize besinler arasında ilk beşte yer alıyor. Vücudun ihtiyacı olan sıvıyı karşılar. Sarı karpuzun faydaları nelerdir?
Yaz aylarında serinlemek için tüketilen kırmızı karpuzun aslında yüzyıllar önce Anadolu topraklarında sarısı da üretilirdi. Kelek gibi görünen bu karpuz çeşidi hem iyi bir lif kaynağıdır ve hem de birçok rahatsızlığa da iyi geldiği bilinir. Son 10 yıldır üretimine yeniden başlanılan sarı karpuz, tam bir şifa deposudur. Lezzet olarak kırmızı karpuzla aynı olan sarı karpuz, bilinmediği için çok fazla tercih edilmez. Dış yüzeyi olarak aynı olan fakat kesilince rengi ortaya çıkar. Renginden dolayı tropik meyve zannedilir. Yaz meyvelerinden biri olan sarı karpuzun tadı bal gibidir. Çin'de halen sera yöntemiyle üretilir. Anadolu topraklarında unutulsa da Asyalıların vazgeçmediği bir lezzettir. Asya ülkelerinde misafirlere sarı karpuz ikram etmek onlara değer verdiğini gösterir.
- Vücudun özellikle üreme sistemlerini yenileyen sarı karpuz, eski çağlarda tansiyonu dengelemek için tüketilirdi.
- İçerdiği sıvı kırmızı karpuza göre daha fazladır.
- Uzmanlar güçlü bir A vitamini olduğundan tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
SARI KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR?
BÖBREK TAŞINI DÜŞÜRMEDE YARDIMCI OLUR
Aç karna tüketildiğinde sıvı oranı azalmış böbreklerin daha iyi çalışmasında yardımcı olur. Aynı zamanda idrar yoluyla ağrısız bir şekilde böbrekte oluşmuş kum ve taşın dökülmesini sağlar. İdrar söktürerek mesane torbasında idrar birikmesini önler. Böylece idrar yolu enfeksiyonlarının da oluşumunu engeller.
VÜCUDU MİKROPLARDAN ARINDIRIR
Vücutta dolaşan serbest radikaller; kan şekerinin oranını bozar. Aç karna tüketilen sarı karpuz bu radikallerin emilimini hızlandırarak kan şekerini dengede tutar. Bu sayede tansiyon hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.
GÖZ SAĞLIĞI
Göz sağlığı için faydalı olan A vitamini bakımından zengin olan sarı karpuz özellikle katarak hastalığının yaşanmasını engeller. Göz içerisindeki vitamin ve sıvı oranını çoğaltarak görme oranını artırır. Göz içi iltihap birikmesinin önüne geçer.
VİTAMİN DEPOSU
Kalsiyum, potasyum, B ve C vitaminleri açısından oldukça zengin olan sarı kapuz, düşük kaloriye sahip olduğundan kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde yer almaya başladı. Vücudun işleyişini güçlendirir. Sıvı bakımından da zengin olduğundan vücut için sinir sistemlerinin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
BAĞIRSAK KANSERİNİ ÖNLER
İçerdiği lif ve posa yapısından kaynaklı bağırsak florasının sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Aynı zamanda kabukları ve çekirdeğinden yapılan çay da bağırsak kanserini önler. Bağırsakların fonksiyonlarını artırarak kabızlık gibi sindirim sorunlarını ortadan kaldırır.
MAHMUT 6 yıl önce
manisa akhisar köylerinde her sene olur. bu KARPUZLARDAN
Vasvi 6 yıl önce
Nirden bulacaaz zarı garbuzu himci?
reis 6 yıl önce
Onun anlattığı karpuz doğal olan tarım ilacı ve hormon kullanılmamış karpuz veya meyveler için geçerli ... bak şimdiki karpuzlar tamamen hormon dur bak içine aynı rengine tadına sanki plastik...diğer gıdalar da öyle bu ilaçlı naylon gıdalar yüzünden kanser ve diğer hastalıklar durmadan artmaktadır...
zafer gülten 6 yıl önce
Canan Karatay diye biri çıkıyor,meyve yemeyin,şekerden başka bir şey yok diyor,sonra bir haber falan meyvenin faydalarından bahsediyor. gelde çık işin içinden.
Mesutto 6 yıl önce
Aslinda kirmizi karpuzla aeasinda eengi disinda hic bie fark yok o faydalarinin hepsi kirmizi karpuzda da var yaptiklari reklam yaparak ksari karpuzu farkli gosterip fiyatini yuksek tutmak benim cocuklugumda pazar tezgahlarinda satiliyordu fiyati da ayniydi tadi da ayniydi faydasi da ayni
zekha kol 6 yıl önce
allah birşeyi birbirinden farklı var ettiyse onda bi fark vardır zaten meraketme