Diş teli neden takılır? Diş teli çeşitleri nelerdir?

Diş tellerinin sadece bozuk diş yapısına sahip kişilere takılmadığını biliyor muydunuz? Peki diş teli neden takılır ve kaç çeşit diş teli vardır? Sizler için diş telinin kimlere neden takıldığını ve çeşitlerini araştırdık. İşte diş teli hakkında bilinmeyenler...

Diş teli tedavisine ortodonti nedir. Diş teli, bozuk olan diş yapısını düzeltmek için yapılan tıbbı bir müdahaledir. Ancak diş teli sadece bozuk diş yapısına sahip kişilere değil; dişi çıkmayan, dişi ayrık olan, dişi kırık olan dişlerin yanı sıra damak darlığı ve çene yapısı bozuk olan kişilere de takılır.

DİŞ TELİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Dört çeşit diş teli vardır. Bunlar yapısal bozukluğa göre takılır. 

Metal braketler; en sık kullanılan diş tellerinden biridir. Aynı zamanda en dayanıklı diş teli çeşididir. Hastanın ağız içi büyüklüğüne göre dişlerin iç ya da dış tarafına yerleştirilir. Bu teller ilk takıldığı ay, hastanın günlük yaşamını olumsuz etkiler. Dişe oturduktan sonra ise bozukluğa göre 2 ya da 3 yıl takılı kalır. Bu diş tellerinin bir diğer olumsuz tarafı ise estetik açıdan hoş durmamasıdır.

Porselen şeffaf braketler; metal diş tellerine oranla daha ince bir görünümü olduğundan estetik açıdan en çok tercih edilen diş teli çeşididir. Bazı hastalarda bu braketlerle beraber damak ve çeneyi kapsayacak bir plak takılır. Bu plak porselen şeffaf braketlerin dişleri düzeltirken çene yapısınında bozulmasını önlemek içindir. Ancak ince olmaları estetik açıdan her ne kadar iyi olsa da, bakımı sırasında daha dikkatli olunması gerekir.

Lingual Braketler; yetişkinlerin kullandığı diş teli çeşididir. Bu telleri diş yapısı içe doğru olan hastalara takılarak dişi ağız içinde orantılar. tellere alışma süreci metal braketlere oranla daha zorlu geçer. Aynı zamanda alt dişleri üst dişlerle orantılamak için damaktan çeneye doğru elastik yapıya sahip bir plak takılır.

Telsiz ortodonti; halk arasında şeffaf diş teli olarak bilinir. Takılıp çıkarılması ve temizlenmesi basit olan bu şeffaf düzelticiler oldukça uzun süre kullanılır. Şeffaf plaklar, yapı olarak diğer diş bozukluklarına oranla daha az bozuk olan dişlere takılır.

Bel sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıklar

İLİŞKİLİ HABER

Bel sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıklar

BİR YORUM YAPIN 10

canan 4 yıl önce

on disim çıktı yanındaki oynuyor diplerinde kararma var aralari kara dış takınmak istiyorum üst dislerim biraz ayrık lutfen bişey soyleyin

Aslı 4 yıl önce

Benim köpek dişimin yanından bir tane daha diş çıktı arkada diş teli takılması gerekiyor mu 15 yaşındayım cevaplarsanız sevinirim

Toplam 1 beğeni

HAYAT 4 yıl önce

Benimde öyle herkes dalga geçiyor. İĞRENİYORUM. KENDİME

Toplam 0 Beğeni

Zeynep 5 yıl önce

Dişleri fazla önde olanlar ve çenesinin arkada olanlar şeffaf diş teli taktırabilir mi?

Toplam 3 beğeni

Sahra 5 yıl önce

Dişler çok önde olanlar şeffaf diş teli taktırabilir mi?

Toplam 1 beğeni

Hüner huner 6 yıl önce

Ağızda çürük olunca tel takilirmi

elfi 5 yıl önce

hayır tüm işlemlerini tamamlayıp sorunsuz bir dişe tel taktırmalısın.

Yorumların Tümünü Okuyun