Boğaz ağrısı, kaşıntısı ve ilerleyen zamanda ise yutkunma güçlüğüne yol açan faranjit, son bir yılda tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile karıştırılmaya başlandı. Özellikle sonbaharda başlayıp kış aylarında artış gösterir. Sürekli öksürüğe neden olduğundan günlük yaşam rutinini olumsuz etkiler. Peki Faranjit neden olur? Faranjitin belirtileri nelerdir? Faranjite iyi gelen doğal kürler...
Burun ve ağzın arka duvarında bulunan farenks(yutak) mukozasın iltihaplanmasına farenjit denir. Halk arasında aslında bu hastalık boğaz iltihaplanması ya da ağrısı olarak bilinir. Üst solunum yoluyla boğaza bulaşan virüs, bakteri ve mantar enfeksiyonundan kaynaklı ortaya çıkar. Bu yüzden bir çok tedavi yöntemi mevcuttur. Ağız yolunun sürekli olarak açık kalması ve hava ile temasının olmasından kaynaklı yaşanma riski artar. Ayrıca soğuk havalar bastırdıkça da bu hastalık görülür. Faranjit hastalığının ciddi bir sorun olmasındaki asıl sebep ise bulaşıcı olmasıdır. Çünkü bakteri ve virüslerden dolayı görüldüğünden bu riski taşır.
Genellikle öğretmen, spiker, pilot yani sürekli konuşmak zorunda kalan kişilerde sıkça görülür. Ayrıca faranjit bilinenin aksine gribal enfeksiyonların sıklıkla yaşandığı kış ayları dışında yaz aylarında da görülür. Ağır iltihaplı enfeksiyon hastalıkları, kronik virüs hastalıkları, yüksek sesle konuşma, hava kuruluğu, yemek borusu kanseri, ağız tümörleri, sigara ve sürekli tozlu hava gibi durumlar farenjit hastalığına neden olur.
- Yukarıda sayılanların yanı sıra farenjit aslında etken halinde olan tüm virüs ve bakteriler nedeniyle de görülür.
- Kızamık, suçiçeği, boğmaca ve İnfluenza virüsü de farenjitin yaşanmasına yol açar.
- Nadiren de olsa bakteriyel farenjit yaşanır. Bu da kronik gribal sorunlar, alerjisi yüksek, reflü ve sinüzit rahatsızlığı olanlarda görülür.
FARENJİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, yutkunmada zorlanma, ateşlenme, titreme ve halsizlik gibi belirtilerin yanı sıra ses kısıklığı, kas ağrıları, koyu renkli balgam ve lenf bezlerinin şişmesi gibi ciddi belirtilerle de kendini gösterir.
FARANJİTİN TEDAVİSİ VAR MI?
Tedavideki en önemli durum etken olan virüs ve bakterinin yol açtığı diğer sağlık sorunudur. Bakteriyel oluşan farenjitin iyileşme riski daha düşüktür. Buna evde müdahale edilmez. Bu yüzden bir uzmana danışmak gerekir. Çünkü bakteriler bir çok durumdan dolayı çoğalabilir. Ancak virüslerin neden olduğu etkenler belli bu yüzden sıcak içecekler antibiyotik ilaç ve besinler etkili olur.
FARENJİTE İYİ GELEN DOĞAL KÜRLER...
KIRMIZI BİBER
Faranjit hastalığında etkili olan doğal tedavi yöntemlerinden biri kırmızı biberdir. Kırmızı biberde bulunan anti-enflamatuar maddesi iltihap giderici özelliğe sahiptir. Bir su bardağı sıcak suya, 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber ve yarım yemek kaşığı limon suyu koyun. İyice karıştırdığınız bu karışımı gargara yaparak kullanınız.
ZERDEÇAL
Bir diğer etkili olan doğal tedavi yöntemi ise zerdeçaldır. İltihap söktürücü özelliği olan zerdeçalın tozunu ve bir çay kaşığı tuzu bir bardak sıcak suyun içine koyup iyice karıştırınız. Bu karışımı da gargara yaparak uygulayınız.
BİR YORUM YAPIN 0