Et yiyen bakteri nasıl bulaşır? Et yiyen bakterinin belirtileri nedir ve tedavisi var mıdır?

Nadiren ortaya çıkan et yiyen bakteriye yakalananların yüzde 30'u ölümle sonuçlanır. Bilimsel literatürde hastalığa neden olan nekratizan fassit yumuşak dokuların deformasyonuna neden olur. Peki et yiyen bakteri nasıl bulaşır? Et yiyen bakterinin belirtileri nedir ve tedavisi var mıdır? Hızla müdahale edilmesi gereken enfeksiyon vakalarından biridir. Dokuları bozduğundan organların kısa sürede iflasına sebep olur.

Et yiyen bakteriye bilim literatüründe nekrotizan fasiit denir. Kısa zamanda cilt ve kas yüzeyini kaplayan yumuşak dokuları yok eder. Nadiren görülmesine rağmen çok ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verir. Genellikle bu bakteriye yakalanan her 4 kişiden 1'i ölür. Kesin olarak bilinmese de sağlık örgütleri bu bakterinin, çiğ ya da az pişmiş deniz ürünlerinden bulaştığını vurguluyor. Ayrıca açık bir yaranın tatlı veya tuzlu su ile teması esnasında da bu bakteri vücuda bulaşabilir.

Deniz ürünleri

Deniz ürünleri

ET YİYEN BAKTERİ NASIL BULAŞIR?

- Sürekli denize veya okyanusa açılanlar,

- Deniz ürünlerinin bol tüketildiği yerler,

- Etin iyi pişirilmediği yerlerde

- Bağışıklığı zayıf kişiler,

- Kronik rahatsızlığa sahip hastalar,

- Açık yaralara sahip olanlar,

- Viral enfeksiyon hastaları,

- Ameliyattan çıkmış kişiler, et yiyen bakteriye yakalanma riskine sahiptir.

ET BAKTERİSİNE YAKALANAN ÜNLÜ için tıklayınız.

Az pişmiş et

Az pişmiş et

ET YİYEN BAKTERİNİN BELİRTİLERİ?

Bakteri vücuda bulaştıktan 24 saat içerisinde etkisini gösterir. 30 saatti geçtiği durumda ise şiddeti artar. Kızarık, morarma, şişmiş bölgeler, vücut ısısının 5 kat fazla olması, titreme, mide bulantısı, yeşil kusma ve ishal gibi belirtilerle kendini gösterir. Enfeksiyon vücudun her yerine oldukça hızlı yayılır. Bu durum da hastanın şok geçirmesine neden olur. Organ yetmezliğine bağlı ölüm meydana gelebilir.

Et yiyen bakteri

Et yiyen bakteri

ET YİYEN BAKTERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Et yiyen bakteri hastalığında erken teşhis çok önemlidir. Tedavi ne kadar erken başlarsa ölüm oranı o kadar azalır. Bulaşıcı olduğundan hasta yoğun bakıma alınarak antibiyotik tedavi süreci başlatılır. Ameliyat ve hiperbarik oksijen tedavisi ise enfeksiyonun vücutta ciddi sorunlar meydana getirmesi sonucunda uygulanır. Fakat bu hastalığın kesin bir tedavi yöntemi bulunamamaktadır. Yapılan araştırmalarda sarımsak ve soğanın bu hastalık için doğal yöntem olarak kullanabileceği uzmanlar tarafından önerilmiştir.

Kaçış sendromu nedir? Kaçış sendromu belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Kaçış sendromu nedir? Kaçış sendromu belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

BİR YORUM YAPIN 7

Eğğğ 1 yıl önce

Bende de var

Murak 5 yıl önce

Lan arkadaş vücut ısısının 5 kat fazla olması nedir yaa. Yani 180 derece kadar öyle mi? İyimiş.

Toplam 9 beğeni

Murak Gerizekalısı 3 yıl önce

Vücut ısısı ortalama otuz altı derecedir. Bunun iki katı ise yetmiş iki olacaktır.

Toplam 0 Beğeni

avciturk 5 yıl önce

Et balik hemde az pismis.Vatandas kurbandan kurbana goruyor eti balik dersen ayda bir belki.Yani demem o ki buda zengin hastaligi dikkat edin tuzu kurular olumde var.

Toplam 22 beğeni

sade 5 yıl önce

Alakası yok düsüncenız cok yanlıs 3 ay önce babami bu illetten kaybettim ameliyat oldu ve ameliyat esnasında bunu kaptiriyolar nasıl oluyorsa. zengin hastaligi degil anlıycanız insanoglunun basına hersey gelir...

Toplam 32 Beğeni

Kayı Boyu 5 yıl önce

Her gece yatarken bir iki diş sarımsak yutmayı, yemeklerle salatayla soğanı, taze zencefilin çayını, tozunu yemeklere katmayı hayatımıza geçirmeyi uzmanlar tavsiye ediyor, bakteri virüs ..için yan etkisiz şifalıklarmış.

Toplam 12 beğeni

ucrun 5 yıl önce

yıllar önce 30 yaşlarına yakın bir arkadaşım hergün sarımsak alırdı. Sonra sanırım Arabistanda kaptığı nedeni belli olmayan bakteri ya da virüs vesilesi ile öldü. Allah rahmet eylesin... Yan demem o ki Ecel geldi mi ne sarımsak ne soğan ne de başka birşey...

Toplam 13 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun