Canan Karatay'ın çok sağlıklı olarak bahsettiği sirez buğdayının vücuda faydalarını sizler için araştırdık.
Siyez buğdayı Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde yetiştiriliyor. İlk defa güneydoğu Anadolu bölgesinde Karacadağ'da ortaya çıktığı düşünülüyor. Prof. Dr. Canan Karatay'ın da önermesiyle de insanlar tarafından tercih edilmeye başladı.
SİYEZ NEDİR?
Siyez buğdayı genetik olarak 14 kromozom sayısıyla dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak biliniyor. Siyez buğdayı bazı yörelerde kaplıca buğdayı olarak da bilinir. Siyez genetiği bozulmamış buğday türüdür. Özellikle siyez unu ile hamur işleri ve ekmek siyez bulguru ile de sağlıklı yemekler yapılıyor.
SİYEZ BUĞDAYININ FAYDALARI
- Yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu için hücre yapısını korur.
- Siyez buğdayı zengin lif kaynağıdır ve bu yüzden bağırsakları temizleyici özelliği var ve lifli olduğundan sindirimi kolaylaştırır.
- Siyez bulguru dünyada insanlara glisemik endeksi en uygun gıdadır.
- Folik asit miktarı çok fazla olduğundan anne sütünü arttırdığı biliniyor.
- Bağırsak kanserini önlüyor. Ayrıca radyasyona karşı dayanıklı olduğu için nükleer savaşlara karşı bazı ülkeler stokta bekletiyor.
-Yüksek mineralli yapısıyla mide rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Ayrıca doymamış yağa sahip olduğu için damar ve kalp sağlığına iyi geliyor.
-Yağ oranı düşük ve asla kolesterol içermemektedir. Dünyada insanlar için glisemik endeksi en uygun gıda olma özelliğini taşıyor.
- İçinde B1 vitamini olduğu için sinir sistemi ve sindirim sistemine çok iyi geliyor.
- Protein değeri yüksektir. Karbonhidrat değeri düşüktür.
- Bakliyatlar da bulunan minerallerin emilimini engelleyen fitik asit, pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı siyez bulgurda bulunmuyor.
- Siyez buğdayı 14 kromozomlu ama modern buğday yapılan işlemler sonucu 48 kromozoma kadar yükselmiştir. Bu nedenle siyez buğdayı genetiği değiştirilmemiş özelliğini taşıyor.
YÜCEL 3 yıl önce
Ben Siyez EkmeğiALDIM VE YERKEN AĞZIMA SANKI KUM VEYA TOPRAK VARMIŞ GİBİ BİR HİS OLUSTU CIYIR CIYIR DİŞLERİMİN ARASINDA KUM VAR GİBİ GELDİ. EKMEĞİ İADE ETTİM DAHA SONRA SİYEZ UNUNDAN YAPILMIŞ ERİŞTE ALDIM ODA AYNI ŞEKİLDE OLUNCA YİYEMEDİM.ACABA ÖĞÜTÜRKEN TAŞ DEĞİRMENİN TOZU MU KARIŞIYOR YOKSA TOPRAK PARÇALARI İYİ ELENMEDİĞİ İÇİN UNA MI KARIŞIYORBU KONUDA BİLGİSİ OLAN VARMIOLAN VARMI
Hasan DÜZGÜN 4 yıl önce
Peki neden böylesi faydalı bir buğday varken neden biz genel olarak beyaz un diye bilinen unun üretildiği buğdayı ekip biçiyoruz? Daha mı fazla verimli? neden? gerçekten değiyor mu? Ben şahsen zaten ekmek tüketmiyorum kolay kolay.
Firinci 4 yıl önce
Normal ekmegin un fiyati 50kg 130lira iken suan itibariyle 25kg siyez unun fiyati 570lira aradaki fark maliyeti etkiledigi icin cesit ekmek statusunde geciyo ve ortalama 300gdmlik siyez ekmegi 10lira bandinda satiliyor
hakan 5 yıl önce
Kolesterol içeren bir bitkisel yağ duydunuz mu? sadece bu buğdayın özelliği gibi bir algı oluşturulmamalı. tüm kepekli unların ortak özelliği sayılmış. B vitaminleri tüm tahılların ortak özelliği, fitik asitte randımanı yüksek unlarda fazla oranda vardır ve ısıl işlemle değil maya faaliyeti sonucu fermentasyonla düşer. yani anlayacağınız sağdan soldan toplama veri parçaları bu bilgi sayılmaz.
levent 6 yıl önce
Canan KARATAY kesinlikle siyez için faydalı dememiştir, sadece gluten intoleransı olmayanlar az miktarda tüketebilir demiştir. Gluten veya şeker hastalarının kesinlikle kullanmaması gerektiğini belirtir.