Mide rahatsızlıkları arasında en yaygın olan rahatsızlıklardan biri reflüdür. Yaşam kalitesini düşürerek beslenme alışkanlığını bozar. Erken müdahale edilmediğinde hem mideye hem de yemek borusuna hasar verir. Uzun süren pandemi döneminde de reflü hastalığının görülme ihtimali arttı. Reflü neden olur? Reflünün belirtileri nelerdir? Reflü şikayetlerini azaltan doğal yöntemler
Reflü, ülser ile karıştırılan ancak tamamen farklı bir hastalıktır. Mide asidinin bazı faktörlerden dolayı yemek borusuna gelmesi ve yanma hissine reflü denir. Hatsa genellikle göğüste yanma hissi kusma isteği gibi durumlarla karışı karşıya kalır. Yemek sonrası yaşanan reflü ağza acı bir suyun gelmesi ile anlaşılır. Hastalık toplumda giderek yaygın hale gelmeye başladı. Bu durumu önlemek için uzmanlar bazı önerilerde bulunuyor. Öncelikle durumun fizyolojik mi, ya da bir hastalık mı olduğu tespit edilmelidir. Yemeklerden sonra 8 defa tekrarlayan şikayet fizyolojik bir durum olduğunu gösterir. Ancak hastalık aşaması için mide asidinin yemek borusuna zarar verip vermediği ve bu durumun etkeninin neyden kaynaklı olduğu tespit edilmelidir.
KORONAVİRÜS SÜRECİNDE HASTA SAYISI ARTTI!
Koronavirüsün neden olduğu pandeminin uzun sürmesi toplumsal alışkanlıkları değiştirdi. Değişen alışkanlıklar akabinde farklı hastalıkların yaşanmasına neden oldu. Bunlardan biri de reflüdür. Reflü mide yanması ve ağza ekşi acı bir suyun gelmesiyle kendini belli eder. Pandemi sürecinde artan fast food ve yağlı yemek tüketimi ve kıyafetler bu sağlık sorununun ilerlemesine zemin hazırladı.
REFLÜ NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Uzun bir süre mide asidinin yükselerek yemek borusuna gelmesi ile ortaya çıkar. Bu durum sonucunda mide üstü ve yemek borusunda hasar meydana gelir. Bazı durumlarda ise mide üstündeki kaslar kapanarak asidin mide içinde hareketlenmesini sağlar. Ancak uzun süre asidin yukarı çıkması ile bu kaslarda hasar alır. Mide asidinin yükselmesini tetikleyen bazı faktörler vardır. Bunların başında sağlıksız besleme ve yeterli su tüketmeme gelir. Baharat, nikotin, asitli içecekler ve mide asidini artırmayı tetikleyen besinler reflüye zemin hazırlar. Zamanında tedavi edilmediğinde ciddi başka hastalıklara neden olur.
REFLÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Göğüsün şiddetli ağrıması,
- Yemek borusunda yanma hissi,
- Ağız içine doğru gelen acı bir tat,
- Yutkunurken zorlanma,
- Sürekli hıçkırma ve geğirme isteği,
- Bulantı ve kusma,
- Ağız içinde kötü koku,
- Ağrıyan yemek borusu nedeniyle öksürme bu durumda ses kısıklığına ve diş çürüklüğüne neden olur.
REFLÜ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Belirtiler şiddetini artırmadan bir uzmana başvurmakta fayda var. Endoskopi ve ultrason gibi yöntemlerle uzman doktor mide asidinin hangi yüzeyde olduğuna bakar. Ayrıca yemek borusunun pH değerine bakılır eğer bu değer düşük ise hemen tedaviye başlanması gerekir. Mide asidini dengeleyen bazı ilaçlar verilir. Aynı zamanda asit oranı fazla besinlerden uzak durulması gerekir. Hatta ciddi boyutta olan reflü için diyet uygulanır. Birçok besinden kısıtlı bir menü ile hastanın beslenmesi sağlanır. Yıllarca süren şikayetler diyete ve ilaçlara rağmen azalmadığında ameliyata başvurulur. Ameliyatla mide asidinin yemek borusuna kaçmasını önlemek için mide ve yemek borusu arasındaki kaslar kuvvetlendirilir.
REFLÜ ŞİKAYETLERİNİ AZALTMAK İÇİN DOĞAL YÖNTEMLER
- Yağlı, karbonhidratlı yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden uzak durmak gerekir.
- Yemek sonrası uzanma eylemi yerine yarım saatlik bir yürüyüş yapılmalıdır.
- Yatma düzeninde sol yana yatmaktan kaçınılmak gerekir. Yapılan araştırmalarda sol tarafa yatmak hastalıkların şikayetlerini artırır.
- Kiloya dikkat edilmelidir.
- ABD'de yapılan bir araştırmada sakız çiğnemenin mide asidini dengelediğinden reflü gibi rahatsızlıkların yaşanmasını önlediği ortaya çıkarılmıştır.
- Yemeklerle beraber ayran ve yoğurt gibi mide asidini yatıştırıcı besinler tüketilmesi tavsiye edilir.
REFLÜYE İYİ GELEN BİTKİLER
KAYGAN KARAAĞAÇ
Kaygan karaağacın kabuklarından gelen şifa mide için tamamen bir mucizedir. Kabuklar içerdikleri müsilaj maddesi sayesinde yemek borusundaki tahribatı azaltır. Ayrıca mide asidini azaltarak yemek borusuna çıkması önlenir. Tanen içeriği sayesinde mideyi rahatlatır. Kaygan karaağaçlarındaki kabukları köylüler sırf bunun için toplar ve kaldırır.
HATMİ ÇİÇEĞİ
Sindirim rahatsızlıklarında oldukça etkili olan hatmi çiçeği yemek borusu ve mide arasındaki tahribatı tedavi eder. bu da mutasyona uğramış hücrelerin yapısını koruyarak tümör oluşumunu engeller. İçerdiği müsilaj maddesi vücuttaki tüm asidi dengeler. yanma hissini azaltır. Çay olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
MEYAN KÖKÜ
Meyan kökü en çok vücuttaki iltihabı atmada etkilidir. Bu özelliği sayesinde yemek borusunda biriken enfeksiyonu atar. Mide ve yemek borusundaki kasları güçlendirerek mide asidinin yemek borusuna çıkmasını önler.
ZERDEÇAL
Doğada bulunan en güçlü antioksidanlardan biri olan zerdeçal, anı zamanda şişkinlik ve hazımsızlığa da iyi gelir. Ancak zerdeçal kesinlikle ilaçlarla tüketilmemesi gerekir.
Vatandaş 2 yıl önce
Çok güzel bilgiler için teşekkürler.
Bekir 2 yıl önce
Az yemek midenin bütün rahatsızlıklarına şifa...
Nazlı 2 yıl önce
Artvinliler bilir çam sakızı mide hastalıklarına birebir yapışanı değil parlak şeffaf olacak