Hastalıklara savaş açan tarhana çorbası nasıl yapılır? Tarhana çorbası içmenin faydaları neler?

Yüzyıllardır mutfaklarda mis gibi kokan ve Anadolu sofralarının vazgeçilmez bir parçası olan tarhana çorbası ile ilgili yapılan araştırma herkesi şaşırttı. Yapımı kolay olan şifası ise tüm vücuda saran tarhanayı kendi ellerinizle yapmanız önemli. Peki tarhana çorbası nasıl yapılır?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Tarhana çorbası, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. Özellikle ev yapımı tarhananın tadı ve kokusuna nerede denk gelseniz anında tanırsınız. Oluşum aşaması meşakkatli, pişirmesi bir o kadar kolay olan bu leziz çorbanın yapımında herkes aynı hatayı yapıyor. Bu basit hata çorbanın bütün lezzetini etkiliyor. Çorbaları pişirirken yağda unu kavurup terbiye yapmak, biraz da içine yumurta eklemek geleneksel bir mutfak alışkanlığımızdır. Ancak günümüzde yağda kavurma ve kızartma işlemlerinden mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. Tarhana çorbası, kendiliğinden unlu bir çorbadır.

bol şifalı mis gibi tarhana çorbası

bol şifalı mis gibi tarhana çorbası

Türkiye’nin tüm yörelerinde kış mevsimine girmeden önce hazırlanan kışlık yiyeceklerden biri olan tarhananın insan vücudu için onlarca faydası vardır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan tarhana buğday unu, yoğurt, maya, domates, biber, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatların yoğrulduktan sonra kurutulmasıyla elde edilir. İçeriğinde A, B grubu, C vitamini ile çinko, demir ve kalsiyum mineralleri bulunur, aynı zamanda protein ve likopen kaynağıdır.

kuru tarhana çorbası

kuru tarhana çorbası

-Düzenli tüketimi bağışıklığı günlendirdiği için özellikle kış mevsiminde haftada bir kez tüketilmesi tavsiye edilir. Vücudun direncini artırması sayesinde özellikle kış mevsiminde sıklıkla görülen grip ve soğuk algınlığına da iyi gelir, hastalığın tedavi sürecinin kısalmasını sağlar.

 

tarhana kurus

tarhana kurus

Kış aylarında bağışıklığın birden güçsüzleşmesinin nedeni artan enfeksiyon virüsleridir. Bu virüslerden korunmak için ise uzmanların çoğu aşı ve ek takviye önerir. Ancak yapılan araştırmalarda düzenli bir şekilde tüketilen tarhana çorbası hem bağışıklığı güçlendiriyor hem de enfeksiyonlu virüslere savaş açıyor.

tarhana çorbasının kalorisi

tarhana çorbasının kalorisi

Kimi uzmanların tabirine göre ise soğuk kış günlerinde eskilerin hiç hastalanmamasının nedeni de bu çorbanın içerdiği yüksek vitamin ve minerallerden kaynaklanıyor. Ev yapımı tarhana şifasını kaybetmeden tüketildiğinde birçok hastalığın da önüne geçiyor. Kendi ellerinizle çocuklarınıza ve yetişkinlere bol vitaminli bir tarhana çorbası pişirmeye ne dersiniz? Ancak öncelikle faydalarını gelin birlikte öğrenelim...

Çorbam sulu oldu ne yapmalıyım? Çorbalar nasıl koyulaştırılır? Kıvamlı çorbaların 5 sırrıİLİŞKİLİ HABERÇorbam sulu oldu ne yapmalıyım? Çorbalar nasıl koyulaştırılır? Kıvamlı çorbaların 5 sırrı

TARHANANIN FAYDALARI NELERDİR?

  • - Doğal antibiyotik olan tarhana çorbası içeriğinde domates, yoğurt, sebze ve baharatlarla gibi güçlü vitaminler barındırır. 
  • - Kemikleri güçlendirir.
  • - Beyin sağlığını korur. 
  • - Boğaz enfeksiyonlarını balgam söktürerek atar. 
  • - Sindirim borusundaki toksinleri idrar yolu ile vücuttan atar.

tarhana yapımı

tarhana yapımı

KOLAY TARHANA ÇORBASI TARİFİ:

MALZEMELER

1 su bardağı toz tarhana
7,5 su bardağı sıcak et suyu
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz
​1 çay kaşığı karabiber
​1 çay kaşığı nane
​1 çay kaşığı pul biber
2 diş sarımsak

tarhana çorbası

tarhana çorbası

YAPILIŞI

Tarhanayı kasenin içerisine alıp 1 su su bardağı et suyu ile çözünmesi sağlayın.

Bu sırada tencereye yağı ve salçayı koyun ve kavrulana kadar karıştırın.

Daha sonra et suyunu ilave edin. Kaynayan et suyunun içerisine çözünen tarhanayı ilave edin.

Güzelce karıştırdıktan sonra baharatları ve 2 diş sarımsağı doğrayarak çorbanın içerisine atın.

İyice karıştırıp bir taşım kaynattık sonra ocaktan alabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Sütlü badem çorbası nasıl yapılır? Osmanlı'nın nefis yemeği sütlü badem çorbası tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Sütlü badem çorbası nasıl yapılır? Osmanlı'nın nefis yemeği sütlü badem çorbası tarifi
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0