Faydaları saymakla bitmiyor! Uçkunun(ışgın) faydaları nelerdir? Işkın nasıl tüketilir?

Dağlık alanlarda yetişen ekşimsi bir tadı olan uçkun otu, yüzyıllardır sağlık açısından faydalı olduğu için sık sık tüketilir. C vitamini bakımından zengin olan Uçkun otu, yapılan araştırmalarda özellikle hücreleri yenilediğinden kanser tedavisinde etkili olabileceği iddia edildi. Yayla muzu olarak da bilinir. Peki Uçkunun faydaları nelerdir? Uçkunun faydaları nelerdir? Işkın nasıl tüketilir?

Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yayla muzu olarak da anılan uçkun otunu meyve niyetine tüketilmektedir. Kırmızı ve kahve rengi çiçeklere sahip uçkun kivi meyvesi ile aynı tada sahiptir. Bazı yörelerde uçkuna ışkında denir. Yapılan araştırmalarda ışkının içerdiği polifenol madde sayesinde oluşma ihtimali olan kanser hücrelerini yok ettiği tespit edilmiştir. Pişirildiğinde iki kat özelliği aratan ışkın otu kanserle mücadelede en etkili doğal ilaç seçilmiştir. Yaprakları zehirli olan bu otun sadece sap kısmı tüketilir. Bilimsel literatüründe Reun Ribes ismiyle bilinir. İçeriğinde C vitaminin yanı sıra A, B1, B2, E ve K vitaminlerini de barındırır.

Çiriş otu nedir? Çiriş otunun faydaları nelerdir? Çiriş otu nasıl tüketilir?İLİŞKİLİ HABERÇiriş otu nedir? Çiriş otunun faydaları nelerdir? Çiriş otu nasıl tüketilir?

Yabani olarak yetiştirilen bu ot Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ciddi bir pazar alanına sahiptir. Yöre halkı tarafından yüzyıllardır tüketilen uçkun birçok hastalığa da fayda sağlar. Özellikle mide hastalıklarına iyi gelen uçkun, şeker ve tansiyon gibi sağlık sorunlarına iyi geldiği bilinir. Kabukları ciltte oluşan çatlak ve lekelere ortadan kaldırır. Kaynatılıp suyu doğal ilaç olarak kullanılabilir. 

Uçkunun(ışgın)

Uçkunun(ışgın)

UÇKUNUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Kan şekerini dengelediğinden şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. 
     
  • Kaynatılıp suyu içildiğinde astım ve nefes darlığının yanı sıra sürekli öksürüğe de iyi gelir. 
     
  • Mide duvarını koruyarak delinmesini yada yara oluşmasını önler. Aynı zamanda mide asidini dengeleyerek yemek borusu kanserine yakalanma olasılığı azaltır. 

tunceli dağlarında uçkun toplayan biri

tunceli dağlarında uçkun toplayan biri

  • Günde 300 gram tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan C vitaminin yüzde 50'sini sağlar. Bunun yanı sıra A, B1, B2, E ve K vitaminleri bakımından da oldukça zengindir.
     
  • Oluşan güneş ve hamilelik lekeleri için kabuğunun içindeki kısmı sürerek bu lekelerden kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda cilt kırışıklıklarını gidererek yaşlanmayı geciktirir.
     
  • Vücuttaki serbest radikallerin oranını azaltarak stres, uykusuzluk ve yorgunluk gibi kronik rahatsızlıklara da iyi gelir. 
     
  • Işkının aynı zamanda iştah açıcı özelliğe sahiptir. 

henüz olgunlaşmamış uçkun

henüz olgunlaşmamış uçkun

IŞKIN NASIL KULLANILIR?

Kök kısmına kadar çıkarılan ot iyice yıkanarak kaynatılır. Süzülerek çayı içilir. Sabah aç karan içildiğinde kandaki şekeri düşürür veya dengeler. 

UÇKUNUN ZARARI VAR MI?

Aşırı tüketildiğinde bağırsak fonksiyonlarını olumsuz etkiler bu da ishale neden olur. Bunun yanı sıra içerdiği bazı kimyasallar böbreklerdeki suyun çabuk bitmesine neden olur. Ayrıca iyice yıkanmadan ve soyulmadan tüketildiğinde zehirlenme oranını artırır. Amerika da yapılan bir araştırmada çocukların bu besini tüketmesi uygun görülmez. 

Bulaşık makinesinde kireç nasıl önlenir? Bulaşık makinesinde kireci engelleyen doğal yöntemler

İLİŞKİLİ HABER

Bulaşık makinesinde kireç nasıl önlenir? Bulaşık makinesinde kireci engelleyen doğal yöntemler
Uzman isimden uyarı: Aşırı kilo hangi hastalıklara yol açar? Aşırı kilosu olanlar ne yapmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Uzman isimden uyarı: Aşırı kilo hangi hastalıklara yol açar? Aşırı kilosu olanlar ne yapmalı?

BİR YORUM YAPIN 3

TurcoBEY 2 yıl önce

Eşkın, Işkın tama da Uçkun ne?

Remzi 2 yıl önce

en çok bulunduğu bölge Van bölgesidir. Tendürek dağından itibaren Hakkariye kadar uzanan bölgede en kalitelisi yetişir. Lakin mide ve yemek borusu kanserlerinin en yaygın göründüğü bölge de yine bu bölgedir. Demem o ki her şey herkese iyi gelmiyor. Alın tadın yiyin,sıradan bir meyve gibi tüketin ama mucize beklemeyin.

Toplam 3 beğeni

mehmet ibrahim 4 yıl önce

elazıgdada cok satılıyor.cogu mide hastalıgına iyi geldigi söyleniyor.

Toplam 2 beğeni