Eylül ayında toplandıktan sonra kurutulan meşe palamudunun insan sağlığına birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle kurutulup toz haline getirilerek bitkisel tedavilerde karışım olarak kullanılan meşe palamudu hakkında bilmeniz gereken her şeyi araştırdık. Kabuklarından yapraklarına kadar faydalı olan meşe palamuduna dair her şey haberin detayında...
Anadolu'da şifa amaçlı tüketilen aynı zamanda kahve yapımında ham madde olarak kullanılan meşe palamuduna dair bilinmeyenleri bu haberde derledik. Eylül aylarında toplanan ve güneşte kurutulduktan sonra tüketilen meşe palamut gallik, tanneler, ellagik, nişasta ve şeker maddeleri bakımından oldukça zengindir.
MEŞE PALAMUDUNUN FAYDALARI
- Cildin deforme olmuş yüzeyini kısa sürede onarır ve iyileşmesini hızlandırır. Kaynar suyun içerisine bir avuç meşe palamudu atıp bir gün sonra o suyu şifa olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca bu suyu eski zamanlardaki kadınlar cilt temizleme olarak kullanırlarmış.
- Lif bakımından zengin olan bu besin sindirim problemlerini gidererek mide ve bağırsak hastalıklarının riskini önler. Bu besin hem kabızlığa hem de ishale iyi gelir.
- Doymamış yağ bakımından oldukça zengin olduğundan kötü kolesterol seviyesini düşürür. Böylece kalp sağlığını tehdit eden damar tıkanıklığını ve obezite rahatsızlıklarının riskini azaltır. Aynı zamanda Kandaki glikoz seviyesini düzenlendiğinden diyabete neden olan riskleri azaltır.
- Kemik sağlığı ve gelişimi için önemli olan potasyum, fosfor ve kalsiyum maddeleri bakımından zengin olan meşe palamudu kemik erimesi gibi rahatsızlıkların riskini azaltır. Aynı zamanda şifa deposu olan meşe palamudu beyin sağlığını da destekleyerek unutkanlık gibi hastalıkları önler.
- B vitamini bakımından zengin olduğundan metabolizma ve bağışıklığı güçlendirir. Bu sayede vücutta oluşma ihtimali olan kanserli hücrelere karşı kalkan oluşturur.
MEŞE PALAMUDU NASIL KULLANILIR?
- Kuru öksürük, boğaz, göz ve karaciğer iltihapları için meşe palamudu kabuklarını kaynatıp balla tatlandırıp tüketebilirsiniz.
- Her gün 1 yemek kaşığı meşe palamudu tozu tüketildiğinde hem ishali engellemiş hem de bağırsak florasalarını dengelemiş olursunuz.
- Egzama rahatsızlıkları için meşe yaprakları ve kabukları kaynatıp suyu ile o bölgeleri yıkayabilirsiniz.
- Doğal yollarla diş çürüklerini engelleyip dişleri beyazlatmak istiyorsanız. Pelit otu, karabiber, kurutulmuş limon tozu ve meşe palamut tozunu karıştırıp kaynatınız. Elde ettiğiniz macun ile günde iki defa dişlerinizi fırçalayınız.
- Yarım bardak pekmez ve balı karıştırınız içerisine meşe palamut tozu ekleyip bir litre su ile beraber kaynatınız. Mide yanması esnasında bu karışımdan tüketebilirsiniz.
merve 5 yıl önce
Yazı için teşekkürler.dişler için verdiğiniz tarifte hem pelit otu hem de palamut tozu yazıyor. pelit otunu googledan baktığımda meşe palamutu olarak veriyor. burada bahsettiğiniz pelit otu nedir?
memmet 5 yıl önce
çocukken közde pişirip yedik az daha ölüyorduk sonra yıllarca kestane yiyemedim aynı kokuyu veriyordu
Polamut 4 yıl önce
Bizde dogal yetişen palamutu küzde pişirip yerdik, Acımsı ama lezzetliydi.