Kış aylarında artan hastalık virüsleri özellikle kapalı ortamlarda daha hızlı yayılıyor. Yeterince de hava alınmadığında hastalıkların oranı artıyor. Uzman görüşünde sizler için kapalı ortamları sağlıklı hale getirmenin yollarını araştırdık.
Kapalı ortamlarda çalışanlar yaz kış hastalıklara daha çabuk yakalanır. Bunun nedeni ise havanın sürekli yenilenmemesinden kaynaklı virüslerin daha rahat çoğalmasıdır. Özellikle bu zamanlarda ortaya kronik akciğer hastalıkları artıyor. Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Mehmet Parlak, bu durumu önlemek için özel önerilerde bulundu.
İŞTE KAPALI ORTAMLARI SAĞLIKLI HALE GETİRMENİN YOLLARI
- Bu alanların havalandırma gibi aletlerle değil pencere ile havalandırılması lazım. Çünkü havalandırma panellerinde daha çabuk gelişen lejyoner virüsleri için ideal ortamlardır. Bu da enfeksiyon hastalıklarını artırır. bu yüzden en güzel temiz hava dışarıdan alınmalı ya da saat başı temiz hava alınmalıdır.
- Kapalı alanda hayvanlar varsa bu alanlar heba filtreli süpürgelerle temizlenmeli. Ayrıca temizlik yapılırken kapalı alan havalandırılmalı.
- Trafiğin yoğun olduğu saatlerde hava kirliliği oranı artar bu yüzden hava kirliliğinin az olduğu saatlerde havalandırılma yapılmalı.
- Kalorifer ya da her hangi bir ısı kullanıldığında o ısı aletinin üzerinde yanında mutlaka su bulundurulmalı. Bu nem oranını artırarak burun kanallarının rahat bir nefes alması sağlanır.
KIŞIN SAĞLIĞINIZI KORUMANIZ İÇİN TÜKETMENİZ GEREKENLER
C vitamini bakımından zengin olan portakal gün boyu enerjik olmanızı sağlayacaktı. Bunun yanı sıra bağışıklığı güçlendirerek bakterilere karşı vücuda kalkan etkisi verir.
NAR
Fenolik bileşenleri yüksek olan nar çok kuvvetli bir antioksidandır. Vücudu virüslere karşı korumanın yanı sıra özellikle öğün olarak tüketildiğinde yorgunluk stres ve depresyon gibi ruh rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır.
A,C,K vitamini, demir, potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum yönünden oldukça zengin bir besin olan maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 70'ini karşılar.
BİR YORUM YAPIN 0