Yüksek ateşe neden olan hastalık normal gribin iki katı ağır geçiyor. Bir dönem bulaşma hızı fazla olan domuz gribi yeniden gündeme geldi. Artan vaka sayıları nedeniyle griple karıştırılıyor. Kış aylarında yaygın olan Domuz gribi hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Domuz gribi nedir? Domuz gribinin belirtileri nelerdir? Domuz gribinin tedavisi var mıdır?
Son olarak artan grip hastalıkları ile halk arasında en merak edilen virüsü H1N1 oldu. Bu virüse halk arasında domuz gribi denir. Viral bir hastalık olan domuz gribi ilk olarak Meksika ve Amerika'da görülmüştü. Tüm dünyaya daha sonra yayılan virüs bağışıklık sistemini oldukça olumsuz etkilemektedir. Hava yolu ile bulaşma ihtimali olan virüs mevsimsel griplerle aynı süreçte ve aynı döngüde başlar. Ancak diğer griplere nazaran daha ciddi olan domuz gribi bağışıklığı tamamen güçsüz hale getirerek vücudun direncini kırar. Erken müdahale edilmediğinde hastada ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açar. En belirgin belirtisi ise yüksek ateştir.
Domuz gribinin ne olduğu ve koronavirüsle benzer yanları, nasıl ayırt edilebileceği hakkında tüm merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu cevapladı.
DOMUZ GRİBİNİN NEDENLERİ NELERDİR?
Hastalık insanlarda gerginliğe neden olduğundan domuz gribi olarak adlandırılmıştır. Hastalığa neden olan H1N1 virüsü bağışıklığı tamamen ele geçirir. Virüs domuzlarda görülen bir hastalıktır. Daha sonra mutasyona uğrayan virüs diğer hayvanlara son olarak da insanlara bulaşmaya başladı. İlk olarak 2009 yılında Meksika'da görülen domuz gribi, hızla yayıldı. Virüs domuz eti tüketenlerde sıklıkla görülse de yaygınlaşması solunum yoluyla medyana gelir. İslam ülkelerinde domuz eti tüketilmemesi ancak hastalığın yaygınlaşmasının nedeni de bundan kaynaklıdır. Özellikle kıtalar arası yolculuk yapan bireyler tehlike altındadır. Ülkemizde 2019 yılının Kasım ayında başlayan vakalar da geçtiğimiz günlerde ciddi bir artış yaşandı. Uzmanlar toplu alanlar konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca Sağlık Bakanlığı maske ile dolaşılmasını tavsiye ediyor.
DOMUZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Göğüs ağrısına bağlı nefes darlığı
- En yaygın belirtisi yüksek ateş
- Tüm vücutta ağrı ve halsizlik
- Baş ağrısı akabinde gelişen bilinç kaybı
- Şiddetli boğaz iltihabı ve koyu renkte burun akıntısı
- İltihaba bağlı gelişen kuru öksürük
- Vücut ısısında ani değişimler ve yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterir.
- Bağışıklığı hastalıklara karşı daha önceden zayıf olan kişilere yerleşen virüs daha ciddi sonuçlara neden olabilir. Yakın zamanda yoğun bakımına alınan şarkıcı Serdar Ortaç'ın kardeşinde görüldüğü gibi ciddi boyutlara yol açar.
DOMUZ GRİBİNDEN NASIL KORUNUR?
İlk olarak Sağlık Bakanlığının da önerdiği domuz gribi aşısından yapılmalıdır. Toplu alanlarda sıklık eller dezenfekte edilmelidir. Gün içerisinde sürekli vitamin tüketilerek bol bol dinlenmeli ayrıca güzel bir uyku çekilmelidir. Bulunan alanlar havalandırılmalı ya da hava alınmaya çıkılmalıdır. Gribin belirtileri ile beraber hemen bir uzmana görünmelidir.
DOMUZ GRİBİ TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Virüs oldukça tehlikelidir. Çünkü vücuttaki tüm hücre ve DNA'ların genleriyle oynayarak bozulmalarına neden olur. Bu yüzden hafif belirtilerde bile bir uzmana danışılması gerekir. En belirgin belirtisi ateşlenme olan hastalık, burundaki mukozdan örnek alınarak tespit edilir. Bağışıklığı ele geçirdiğinden tekrardan nüksetme olasılığı yüksek olan virüsü önlemek için ilaç tedavisine başlanır. Ancak uzmanlar bununla beraber hastaların kesinlikle C vitamini takviyesine başlanması gerektiğini vurguluyor.
isimsiz 4 yıl önce
domuz gribinin artık pek önemi yok. eski gücünü kaybetti. korkmaya gerek yok
Aleyna 4 yıl önce
Haber basliginda "o" virüs yaziyor..detayinda da "domuz" gribi yaziyor.karar verin hangisi???