Sinüzit ağrısı nedir? Sinüzitin belirtileri nelerdir? Tıkanan sinüs nasıl açılır?

Burun kanallarında bulunan sinüsler enfeksiyon ve iltihap birikmesi sonucu tıkandığında şiddetli yüz ve baş ağrısına neden olur. Sinüzit ise sinüslerin tıkanması sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Yaşam kalitesini düşüren ve bazı kişilerde de şiddetli yüz kemiği ve diş etleri ağrısına neden olur. Sinüzit ağrısı nedir? Sinüzitin belirtileri nelerdir? Tıkanan sinüs nasıl açılır?

Burun kemiklerinin çevresindeki hava deliklerine sinüs denir. Burunda salgılanmayı sağlayan sistemin bir parçası olan sinüsler son olarak 24 yaşında tam şekillerini alırlar. Bu sistemde salgılama burunun iç yüzeyine yerleşen bakteri ve tozları toplayarak basınçla ya da boğazda balgam yolu ile mide ise mide asidi tarafından parçalanarak atılır. Ancak sinüs kanallarının tıkanması, salgılama sisteminin üst solunum yolları hastalıkları ile bozulması ya da mukus kıvamının sertleşmesi sonucu sinüs kanallarının deforme olup bakterilerin içeride birikmesi ile sinüzit hastalığı ortaya çıkar. Beş çeşit sinüzit var.

Akut sinüzit
Kronik sinüzit
Subakut sinüzit
Rekürren( tekrarlayan) akut sinüzit
Kronik sinüzitin akut alevlenmesi

Migren nedir ve belirtileri nelerdir? Migreni tetikleyen besinler hangileridir?İLİŞKİLİ HABERMigren nedir ve belirtileri nelerdir? Migreni tetikleyen besinler hangileridir?

Sinüzit

Sinüzit

SİNÜZİTİN NEDENLERİ NELERDİR?

  • En sık rastlanan durum üst solunum yolları ile tıkanan mukusların detaylı tedavi edilmediğinde ödem oluştururlar bu da salgılanan her mukusun burada birikmesi ve tıkanmasına neden olur.
     
  • Burun yapısında yaşanan fiziki bir problem de yol açabilir.
     
  • Sinüs kanallarında daralma ya da tıkanma gibi durumlara enden olan burun eti büyümesinin yaşanmasına zemin hazırlar.
     
  • Geniz etlerinde büyümesi bir diğer tehlikeli durumdur.
     
  • Seyahat sırasında kulak ve burunda yaşanan basınç sonucu ostiumların kapanması sonucu oluşur.

SİNÜZİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Genellikle gece yarısı başlayan öksürük

- Burunda koyu sarı ve yeşil akıntı gelmesi

- Koku almada bozukluk, mide bulantısı ve nefesin kötü kokması

- Ruhsal bozuklukları

- Boğazda yanma ve beraberinde gelen geniz akıntısı 

- Uzun süre geçmeyen baş ağrısı

- Göz ve çevresinde şiddetli kasılmalar gibi belirtilerle kendini gösterir.

Burun kemiği neden ağrır? Burun kemiği ağrısının belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır?İLİŞKİLİ HABERBurun kemiği neden ağrır? Burun kemiği ağrısının belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır?

sinüzit tedavisi

sinüzit tedavisi

SİNÜS TIKANMASI NASIL AÇILIR?

Zamanında müdahale edilmediğinde kronikleşen bu rahatsızlık kronik farenjit, kronik gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit, beyin apsesi gibi hastalıklara zemin hazırlar. Erken müdahale edildiğinde hastaya genellikle ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisine rağmen belirtiler devam ederse uzmanlar cerrahi operasyonu uygun görebilirler. "Endoskopik Sinüs Cerrahisi" denilen yöntemle sinüs kanallarındaki tıkanıklık giderilmeye çalışılır. Hastanın yaş ve vücut sağlığına göre uzmanlar tedavi yöntemini değiştirebilir. Sinüs kalanlarının hangi nedenlerden dolayı kapandığına bakılır.

- Sıcak suyun içine konulan bir yemek kaşığı kaya tuzunu iyice karıştırın. Daha sonra suyu burnunuza çekin. Ardından hızla sümkürün.

- Nane ya da çay ağacı yağlarını kaynayan suya ekleyin çıkan buharını koklayın. İyice nefes alarak tıkanan sinüsleri açar. Ancak nefesi çekip hemen sümkürün yoksa geçici bir açılma yapar. 

- En hızlı ve yüzyıllardır yapılan yöntem ise karabiberdir. Karabiber burun içindeki sinirleri tetikleyerek hapşırmaya daha sonra sinüs kanallarının açılmasına yol açabilir. 

sinüzitten korunma yolları

sinüzitten korunma yolları

SİNÜZİTTEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

- Enfeksiyonlu hastalıklar zamanında bir uzmana görülmelidir.

- Yüz bölgesinin özellikle direk rüzgara maruz kalmaması gerekir.

- Burun kemiğinde eğrilik ya da et büyümesi gibi rahatsızlıkların bu hastalığa yol açmadan tedavi edilmelidir.

- Alerji olan ve bağışıklığı zayıf kişiler zamanında tedavi edilmelidir.

- Uzun süre burun tıkanıklığı önlemelidir. Burun deliklerini açmak için mentol içerikli nane ya da çözücü madde olan tuzun buharından nefes alıp verilmelidir.

BİR YORUM YAPIN 1

Emrah 3 yıl önce

Seyyidul istiğfar die bir dua paylasmissiniz ve faziletini anlatırken hata yapmışsınız hemen düzeltilmesi gerrk dikkat etmelisiniz

Toplam 1 beğeni